Min egen kokebok

Fra aller første leksjon, og jevnt og trutt gjennom skoleåret, har elevene i mat og helse (6. og 9. trinn) jobbet med å lage sine egne kokebøker. Bøkene inneholder alle temaene mat- og helseelevene har gjennomgått på kjøkkenet, samt alle oppskriftene og bilder av rettene elevene har laget. Nå trykkes de opp, slik at elevene kan ta den med hjem og bruke den når de selv skal lage mat på kjøkkenet hjemme. Elevene våre kan fra nå av stolt fortelle at de er kokebokforfattere!

-Nivået har vært veldig høyt, og kokebøkene ser helt fantastiske ut, sier mat- og helselærer Monica Mørkve Wesøe. Høydepunkter gjennom året har vel vært de praktiske øktene på kjøkkenet, spesielt de gangene vi har bakt i store mengder. F.eks til Lucia, pepperkaker eller boller til fastelavn. Dyktige og engasjerte elever, både på kjøkkenet og i arbeidet med kokeboken, sier hun.

Alle oppskriftene gjennom skoleåret, og oppgaver gitt i sammenheng med teorien, er samlet i kokeboken. Bøkene har elevene parallelt med praksisen utformet selv, kapittel for kapittel. Kokebøkene er så store og innholdsrike at WordPress (hjemmesiden vår) ikke tillater dem som vedlegg. Derfor har vi klippet oppskrifter fra noen av bøkene, så dere også kan få prøve dem ut.

Leos potetsuppe

Et stort, men givende prosjekt

-Dette har vært en utrolig gøy oppgave å jobbe med. Hardt arbeid for elevene, men samtidig veldig givende, forteller Mat og helse lærer Monica Mørkve Wesøe. -Elevene startet på oppgaven allerede i september, og vi har brukt mye tid på det. I kokeboken er alle oppskriftene vi har jobbet med gjennom året. I tillegg er det noen teorioppgaver som elevene har fått underveis. Elevene har vært utrolig flinke, engasjerte og dyktige. De har lært mye om pages og layout, og jeg føler meg hundre prosent sikker på at de alle sammen kommer til å bli fornøyd med resultatet når de får den trykte kokeboken i hendene, sier Monica.

-Jeg er så sinnsykt stolt over elevene og de kokebøkene! Samtlige har vært utrolig flinke i denne prosessen. Det har vært hardt arbeid, og noen ganger tøft for både meg og dem, men wow! Jeg er så imponert og stolt at jeg nesten sprekker. Når jeg hentet det første prøvetrykket av  kokeboken forrige uke, så ble jeg nesten rørt over hvor fantastisk den ble. Tenk at de kan nå si at de har laget en egen kokebok. Jeg tror nok at hverken de eller jeg kommer til å glemme dette året og denne oppgaven, kommenterer Monica.

Skolen har brukt et lokalt trykkeri i Fuengirola, og elevene får i år ett eksemplar hver av sin kokebok av skolen. Hvis dette skal gjøres igjen til neste år, så er planen at elevene selv skal samle inn noen penger til å dekke kostnaden for kokebøkene, noe som ikke har vært mulig i år, på grunn av lockdown. Elevene har fått tilbud om å bestille ekstra kopier til seg selv av den trykte kokeboken, men har måttet dekke dette selv.

Se bilder fra flere av årets høydepunkt i Mat og Helse på Den Norske skolen, Málaga her:

Pepperkaker

Kokkekamp

Norskeskolen