Fra restemat til delikatesse

En god hjemmekokk vet å benytte seg av rester. Det kan være rester med fløte etter 17. mai, poteter fra middagen i går, gammelt brød og mye annet. Mat og helsefag hadde dette som eget tema i mai, og leksjonen avsluttet med at elevene skulle lage mat selv, av restene de fant hjemme. Her er noen av resultatene.

Arme riddere

Selim i 9. trinn har en veldig god idé å dele. -Arme riddere er en fin måte å ikke kaste både brød, egg og melk på hvis du har det liggende hjemme alt for lenge. Hvis du har brød som nesten er ødelagt, er det bare å skjære det opp å kaste det i fryseren. Det vi har gjort er at vi kjøper baguetter, og hvis det ikke blir spist opp før den blir ødelagt kutter vi det opp og legger det i fryseren. Dette er utrolig lett å lage, og det smaker helt fantastisk, forteller han.

Hvis du klikker på bildet til høyre, kan du lære av Selim hvordan du lager Arme Riddere. 

Like viktig nå som før

I gamle dager var ikke Norge et rikt land, og å kaste mat var helt utenkelig. I dag er det endelig en fornyet fokus på dette, gjennom å skulle ta vare på miljøet. Økonomisk er det også smart å kunne noen triks for å omdanne rester til delikatesser. Særlig meierivarer går alt for ofte i søpla. Pannekaker eller vafler er suverent hvis du har litt melk, rømme eller fløte som er gått ut på dato. Hvis du har tid er det også godt å bruke “tvilsomme” meieriprodukter i bakverk som brød og boller. Det har husmødrene gjort i århundrer.

Gamle middagsrester, kjøtt og poteter kan inngå i nye gryteretter, omeletter og legges på pizzaen. Tacorestene er snadder i salat og pai, og tacolefsene kan bli tortillachips. -Rester med sjokolade og nøtter er kjempegodt i kake! Trenger du flere tips, kan du få dem av mat- og helse elevene til Monica Mørkve Wesøe på Den Norske Skolen, Málaga. Se noen av de spennende resultatene her:

Norskeskolen