GODE RÅD FOR FLYTTEPROSESSEN
EN GOD OG TRYGG START

TIPS SOM KAN FORENKLE FLYTTEPROSESSEN

På denne siden vil du finne informasjon som vi tror kan være nyttig for familier som tenker å flytte til Spania, men også til dere som har bodd her en liten stund. Gjennom en norsk advokat kan man ordne Residencia/NIE før avreise, noe som gjør det litt lettere å kjøpe, leie og opprette bank- og abonnement på internett etc., men dette får du også ordnet når dere kommer ned, ved den lokale politistasjonen. For ytterligere å forenkle prosessen, ta kontakt med en nordisk eller engelsktalende Gestor.

GESTORIAT

En gestor er en rådgiver som hjelper deg igjennom det spanske lovverket eller den spanske papirmølla. Det er vanlig å bruke en gestor ved inngåelse av kjøps- og leiekontrakter. Særlig om man har problemer med språket eller hvordan man skal forholde seg under forskjellige prosesser. Det finnes mange autoriserte Gestorias (rådgivningskontorer) i Spania, og det er vanlig å bruke gestor blant spanjolene også. Mange gestorer har advokatutdannelse, men det er ikke nødvendig for å kunne kalle seg gestor.

Skolens gestor snakker kun spansk, men datteren hans, Miriam, snakker engelsk og hun tilbyr også gestortjenester. Kontaktinfo til Miriam: Tel: +34 952 176 072, Email: miriam@atalfer.es

Vil du ha hjelp av en som snakker norsk, anbefaler vi Lill Lamenza. Lill er norsk, men har bodd i Spania i hele sitt voksne liv. Lill hjelper også med smått og stort, og snakker både norsk og spansk flytende. Kontaktinfo til Lill: LAMENZA I NIELSEN, Tel: +34 683 409 666 Mob: +34 600 502 733 Email: lill@advokaterispania.com www.advokaterispania.com

dsc-0007

BOLIG

Det å finne seg et egnet bosted i nærheten av skolen, kan føles som en utfordring for den som ikke kjenner området eller kan det spanske språket. Ikke vær bekymret for det. De aller fleste greier det fint på egenhånd, men det kan ta litt tid om du har mange ønsker som skal innfris. Det er også mye god hjelp å få.

Det første du kan gjøre er å sette av noen timer foran dataskjermen og orientere deg litt. Det er mange søkermotorer man kan benytte*. (*Se linker nederst i saken) Når du finner noe du er interessert i, kan du bruke kontaktfeltet og legge inn en beskjed til utleier/firma/agent. Er de seriøse og har noe å tilby deg, tar de kontakt med deg.

Agenter 

Mange agenter jobber for seg selv og har ikke firmatilknytning. En god agent kan engelsk og innehar masse kunnskap om markedet og aktørene. Hvis du finner en ivrig agent som du kommuniserer godt med, er det å anbefale å bruke agenten til å lete opp en egnet bolig for deg og din familie. Agentene kjenner både boligfirmaene og private utleiere, og vet ofte om mange flere boliger til leie enn de som du finner i listene. Gi han/henne dine kriterier, og vær presis. Stor, sydvestvendt terrasse, tre soverom to bad og gangavstand til skolen kan være tøffe kriterier. Østvendte leiligheter har ikke kveldssol, og kan være kalde om vinteren. Hvis du ikke er presis, blir visningsrundene mange og frustrerende både for deg og agenten. Vit også at bruk av agent koster penger. Det er vanlig å betale agenten tilsvarende en halv månedsleie i kommisjon.

Visninger

Det er lurt å reise ned for å gå på visninger og eventelt skrive kontrakt i god tid før skolen starter. Hvert år er det familier som bor på hotell eller i ferieleiligheter og leter etter bosted etter skolen har startet opp. Det går an, men kan være slitsomt. Pass på at megleren/agenten din er tilgjengelig og har skaffet nøkler og avtaler med huseierne de dagene du er på visningstur. Når du er på visning, sjekk nøye og spør mye. Mangler det noe i leiligheten, så få med i kontrakten at det skal ordnes før innflytningsdato. 

Geografi

Der er veldig bratt i Benalmádena. Om du ikke tenker å ha bil, er det lurt å bo nærme skolen. Har familien bil er det straks mange flere muligheter. Skolen har pr. i dag elever som bor helt fra Marbella i sør og helt til Alhaurin de la Torre i nordøst. Det er gode veier og raskt å komme seg fra by til by. Sideveiene og boligområdene er mer «kronglete» Befaring er verdifull bruk av tid. Det er vanlig at familier som først velger å bo et stykke unna etter litt tid velger å flytte nærmere skolen for å redusere kjøringen. Arroyo de la Miel er nærmeste område. Benalmádena er et større område som strekker seg fra Torremolinos til Fuengirola på langs. Benalmásena Pueblo er et hyggelig, eldre sentrum litt opp i «fjellsida». Benalmádena Costa er området nedenfor puebloen og vestover. Området rundt flyplassen heter Churriana, og den norske sjømannskirken ligger i Calahonda.

Standard

Internettlinje og tilgang til norske TV-kanaler er ikke vanlig. Det kan skaffes de fleste steder i etterkant for egen regning. Fastlinjene er som regel dårlige. ADSL er som oftest bedre. Varmtvannet er som oftest tilknyttet en gassbrenner. Det er en helt kurant løsning når du blir vant til det. Leilighetene har vanligvis minst to baderom. Sjekk om det er oppvaskmaskin, for det er ikke en selvfølge. I Spania er det også uvanlig å ha vaskemaskinen i eget vaskerom eller på badet. Den står gjerne på kjøkkenet. Møblene og utstyrsnivået er ofte ikke som i Norge. 

Kontrakt

En gyldig kontrakt i Spania er alltid på spansk. Mange av leilighetene leies kun ut for elleve måneder. Det er ikke vanlig å få til lengre kontrakter, men det pleier ikke å være noe problem å få leie videre etter endt periode. Et depositum tilsvarer gjerne en månedsleie, og betales ofte kontant til huseier. Husk å få kvittering. Selv om det ikke oppstår uenighet, kan det være vanskelig å få tilbake depositumet. Å holde tilbake siste husleie er et mye brukt virkemiddel ved en eventuell avslutning av leieforholdet, men det kan være ulovlig, så vi anbefaler det ikke. For å være på den helt sikre siden er det vanlig å bruke en Gestor som kan hjelpe til med kontraktinngåelser. 

Søkemotorer og kriterier

Det finnes veldig mange sider/søkemotorer med leiligheter til leie. De fleste er på spansk og/eller engelsk. Her er det linker til noen av dem:

Vil man bo nære skolen så søk leilighet i området Arroyo de la Miel. 

Det er ofte ledige leiligheter i blokkene ved siden av skolen (Myramar, Calle Obsidiana, Arroyo de la Miel) , og de fleste av dem holder en grei standard. 
Se: Alquileren30sias

 

Populære agenter med stor innsikt i vårt område:

Warner Laurie (skotsk megler)

Garrods (norsk megler)

Store, landsdekkende og velbrukte eiendomssider er

Idealista

Fotocasa

Spainhouses

Servihabitat

Yaencontre

Casa Consept

For utvalgssøk Benalmádena (på engelsk) se her og her og her.

lise-mari-og-leiebilen

BIL I SPANIA

Mange familier velger å kjøre sin egen privatbil ned med flyttelasset. Det er en rimelig og hyggelig måte å flytte på, og det er deilig og praktisk den første tiden å kunne kjøre rundt og ordne ting. Bilforsikringen din fra Norge varer i de fleste tilfeller i et halvt års tid på utenlandske veier, og noen melder at de har kunnet fornye den tre og tre måneder utover dette, men reglene forandrer seg hele tiden. 

Så lenge du har et norsk pass og forteller at du er på ferie blir du vinket videre i en eventuell kontroll. Er du resident i Spania (bosatt) eller har oppholdt deg i landet lenger enn et halvt år, sier spansk lov at du må gjøre noen grep. Du kan velge en ordning med «Turistskilter» men de ser helst at du skaffer deg en spansk bil, eller omregistrerer.

Bil er billigere i Spania enn i Norge, og kan eventuelt importeres etter endt opphold. For å kunne kjøpe bil må du skaffe deg et NIE nummer. Dette kan du ordne selv ved å henvende deg på politistasjonen. (Se egen link om NIE/Residencia)

Kjøpte bil i Spania:

(Saken er mer enn tre år gammel, så noen faktaopplysninger kan være foreldet)

Lise Mari Johansen har jobbet på skolen i tre år. I løpet av denne tiden har hun forsøkt flere former for bilhold i Spania, både kjøp, salg og leie. Lise Mari har rådene og advarslene klare:

– Jeg er jo litt heldig, da. For jeg kan jo språket og kunne lese hva jeg skrev under på. Bilkjøp kan være litt vanskelig, for heftelser og avgifter følger bilen og ikke eieren, og det er mange useriøse aktører i markedet, sier hun. – Flere luringer har vært i kontakt med meg både da jeg kjøpte og solgte.

– Enten bør du ha med deg en Gestor eller en annen lovkyndig person du kan stole på, eller du bør i hvert fall velge å ta med en tolk når avtalen skal gjøres. Hvis du finner en bil du ønsker å kjøpe, må du ikke betale noe før du har sjekket at bilen er fri for heftelser etc. Dette gjøres ved at begge parter møter opp sammen på trafikkontoret i Malaga sentrum. Vil ikke selger/kjøper være med på det, bør du bare glemme handelen, sier Lise Mari.

– Enklest er dette: Bruk et autorisert utsalgssted, gjerne en merkeforhandler, som utsteder bruktbilgaranti på minst ett år. Omregistreringen er det alltid kjøper som må stå for, og utgiftene avhenger av verdien på bilen, sier Lise. Jeg hadde med meg en venn som både er spansk og som kjenner bransjen. Det er tilstrekkelig om du kjøper gjennom et firma, sier hun.

Nå er Lise Mari over i leiebilmarkedet, fordi hun snart skal flytte nordover igjen. Å leie bil i Spania er også rimelig, om du velger riktig firma. Lise Mari betalte bare 115euro for 26 dager, full forsikring inkludert. Denne dealen gjorde hun gjennom nettstedet doyouspain.com, som sikret henne den beste leieavtalen. Depositumet for langtidsleien var 450euro.

RÅD: Sjekk flere forhandlere og sammenlign prisene. Det kan være store variasjoner!

(oppdatert 2017)

Les om OMREGISTRERING HER (privat blogg)

dansejenter

NIE/RESIDENCIA

NIE er et registreringssystem for utlendinger som skal kjøpe eiendom, bil eller inngå abonnementer
i Spania. Gjennom advokaten din i Norge kan du søke om NIE i Spania, slik at dette er i orden før du flytter. Du kan også skaffe deg det ved å møte opp på den lokale politistasjonen i den spanske byen du flytter til, eller kontakte en Gestor som gjør jobben for deg.

Ved første besøk på politistasjonen (Policía Nacional, Benalmádena) får du de nødvendige søknadspapirer som skal utfylles (hjemme), en giro som skal betales i banken før neste møte, og beskjed om hvilke dokumenter du må ha med kopier av.

Om du skal jobbe i Spania trenger du Residencia isteden for NIE. Dette er i tillegg en arbeidstillatelse. Her fyller du ut en annen type søknadspapirer, men prosessen er omtrent den samme. Det tar alt fra noen dager til noen uker å få NIE-/Residenciasøknaden innvilget.

hånd

INTERNET/TV

Internett skaffer du enkelt, men det er mange leverandører og veldig varierende kvalitet. Bredbånd er godt utbygget i Benalmádena, og kan være tilgjengelig mange steder. Spør Moviestar (tilsvarende norske Telenor) om hvilke områder som er ferdig tilrettelagt.

Ligger det bredbånd eller annet internett til veggen der du bor, kan du åpne abonnement i ditt eget navn, selv om du er leietager, men du trenger monteringsgodkjennelse av huseier for borring i veggene etc.

Hvis du leier et sted det ikke er internett fra før, kan du skaffe deg en «Stick» hos de fleste mobilforhandlerne, eller du kan sette opp en egen antenne. For å kjøpe internett-abonnement må du ha en bankkonto, og for å få opprettet det, må du først skaffe deg et NIE.