Respekt for maten

Elevene på Den Norske Skolen, Málaga har jobbet mye med bærekraft og hvordan man kan lage super mat av få ingredienser og rester man har liggende i kjøleskapet.

9. trinn har hatt mye obligatorisk teori om bærekraftig matforbruk, men de har også fått prøve ut i praksis på kjøkkenet hvordan man kan benytte diverse rester for å unngå matsvinn i hjemmet. Det er utrolig hvor mye godt man kan lage utifra diverse rester i kjøleskapet.

Respekt for maten

Enkle supper, panner og gryter kan lages av de aller fleste rester. Hvis du bare har noen egg og litt mel, kan du også lage nydelig hjemmelaget pasta! Sauser og dressinger av rømme, yoghurt, tomater, løk, melk eller fløterester. Nesten alt kan brukes.

Å ta vare på kloden vår er å sette teori i praksis og ha respekt for klimaavtrykket vi setter etter oss på jorda. Matproduksjon forårsaker masse utslipp i alle ledd.

Derfor må vi ha respekt for maten som er dyrket, avlet, gjødslet, bevart, konservert, fraktet .. Vi må ta ansvar for at den ikke blir kastet!

Hjemmelaget pasta kan du lage av 125g mel, ett egg + en ekstra eggeplomme og en skje olje.
Enkel saus kan lages med alle mulige grønnsaker, . Gjør gjerne retten vegetar for å kutte ned på kjøttforbruket.
Matkunst laget av unge kokkespirer.
Pasta med kremet laks. Kreativt og velsmakende.
Klassisk stekt laks med salat.

I april fikk 9. trinn en hjemmeoppgave om bærekraft, produksjon og matsvinn. Da laget de en egen videoproduksjon av seg selv som lager middag av rester hjemme, kombinert med en presentasjon av noen valgfrie temaer om bærekraft.

Mysterybox: Beste, lekreste anrettese middag utifra noen gitte ingredienser.

Super middag med få ingredienser

Som avslutning på dette temaet fikk elevene konkurrere i matlaging utifra en boks med utvalgte matvarer. Lagene som konkurrerte mot hverandre fikk det samme, og kunne bare velge bort maks to ingredienser.

Assisterende rektor Marie, og IT ansvarlige Daniel var de heldige juryen som fikk smake på og bedømme all den deilige maten.

Samarbeid og hygiene ble vurdert på kjøkkenet under konkurransen.
Marie og Daniel, de to glade dommerne, får smake på de deilige rettene.

Konkurranseformen Mysterybox ble også arrangert i 6. trinn med faglærer Elida-Kristine Kalvenes Raa. Det kan du lese mer om HER

Norskeskolen