Kroppen, sansene og følelsene våre

Med ansiktet fullt av lapper ligger han musestille, og prøver å holde øynene igjen. Lappen som ligger og vipper når han glipper med øynene har påskriften ØYE med store bokstaver. På nesen ligger NESE-lappen og blafrer litt når han puster.

PANNE-lappen ligger flatt og stødig. Så leser klassevenninnen øøørrrrrrre, høyt mer rullende lang err. Han skrår bittelitt på hodet for å hjelpe når hun vil legge på ØRE lappen.. Men da kjenner han noe som sklir. -Ligg stille! befaler hun, og retter opp lappene. Sånn. Så er ansiktet klart og gruppa kan ta bilde til iPad boka hans. Boka med tittelen Kroppen, sanser, følelser og tanker.

Hvor på kroppen?

Det er førstetrinn som har et tverrfaglig prosjekt om kroppen denne uka. Alle oppgavene og aktivitetene legges inn i bokmalen i skriveprogrammet Pages på iPadene. Denne økta er på en måte både norsk og biologi i ett, med lesetrening og kroppsdeler. 

Alle på gruppa skal lese lappene høyt hver sin gang og plassere lappene på rett kroppsdel. Skulder, kne og mage. Tær og øyne. Det er morsomt å ligge med lapper på seg, så lappen MUNN smiles bort, gang på gang. De voksne svinser rundt og hjelper til med å ta bilder, og holder litt orden på hvem sin tur det er.

Margrethe (Kontaktlærer) har tegnet en tykk strek på veggen. En målestrek, med én-meters merke, og to-meters merke, og et intervall på midten påført centimeter. Ved siden av står Mette (Miljøarbeider). Med øyemål ser hun veldig høy ut.

Lengde og regning

-Hvor høy er Mette tror dere? Spør Margrethe. -Er hun høyere enn én meter? -JA, svarer elevene enstemmig. -Er hun høyere enn to meter da? Siden elevene sitter på gulvet blir perspektivet litt forskjøvet, og jammen er hun høy også. Noen usikre stemmer prøver seg på et ja, men nei-koret blir det sterkeste. -Jeg har lest om en mann som var tre meter, forteller en selvsikker guttestemme.

Så er det elevenes tur til å måles. De presser nakkene til veggen og forsøker å vokse bittelitt der de står. – Men skjelettet utvikler seg forskjellig, forteller Margrethe, så dette er ingen konkurranse. Mange er nesten like høye og noen raver litt stolt over likevel. Han er 1,35. -En trettifem. Det er i meter. Hvor mange centimeter er det?

Meter og centimeter, måling sammenligning, pluss og minus. Litt matte og litt naturfag. Klassen lager søylediagrammer og leker med mattestykkene. -Hvis vi legger alle etter hverandre – blir vi til sammen like lange som ballbingen? Konklusjon: Vi mangler 2xMette.

Skjelettet

-Et kunstverk i seg selv. Med piperensere og fargede ark blir skjelettene våre kule bilder vi kan henge opp. Vi må klippe og limet sitter ikke så godt. Finmotorikken øves, kreativiteten blomstrer. Ansiktene (Kraniene) tegner vi. Kanskje er dette kunst og håndverk? Det blir en vin side i boka om kroppen.

Bok om kroppen

Alt vi gjør har vi tatt bilder av og samlet på, og snart er boka om kroppen ferdig. Den har fine bilder, tankekart med kroppsdeler, sanser og organer. Den viser følelsene våre og vi har lest inn lydfiler på engelsk. Vi har skrevet setninger på norsk om hjertet og skjelettet. Vi har kost oss masse med prosjekt hele uka, og lært mange nye ting. Når vi tenker oss om har vi likevel hatt alle de fagene vi pleier!

Når elevene jobber med tverrfaglige prosjekter tenker de ikke på om vi har matte eller språk, kunst eller naturfag. De lærer bedre fordi de ser sammenhengene!

Norskeskolen