Vi leter etter vårtegn

Hvordan vet vi at det er vår? Å lete etter vårtegn i Sørspania er en mye lettere oppgave enn i Norge, rett og slett fordi det vrimler av dem. Våren utenfor skoleporten ved Den Norske Skolen, Malaga har eksplodert i farger og liv, etter en lengre periode med regn. -Bli med 1. og 2. trinn ut på leting etter vårtegn!

En yndig gjeng går fint ned trappen og ut porten. -Når vi kommer ut, vil jeg at dere skal bruke øynene, men også ørene, hadde lærer Mette Simensen sagt før de gikk ut. -Kan vi høre våren da? Hysj, hør.. Glade fugler spretter fra gren til gren i et løvtre. Lyttende ansikter leter etter lydkilden. -Der er den! -Den sitter der! En sort liten fugl spretter av sted sammen med vennene sine, venner med strupen full av kvitter, yre av glede i vårsola.  -Når dere finner vårtegn, må dere si ifra til meg, så skal jeg ta bilde av det, sier Mette. Fargerike blomster fanges av barnehender og foreviges gjennom kameraet på Mettes iPad.

Veikantene er innhyllet med blomster summelyder. April i Spania er grønn og frodig, slik sommeren ser ut i Norge. Når sommermånedene kommer og sola tar tak her i Spania, vil blomstene være avblomstret og tørke ut. Nå står de innbydende og fulle av pollen. Insektene er mange. Noen er litt skumle, synes Thelma. Elevene finner maur som tramper i takt, veps og fluer. Et langt, gulhvitt tusenbein kryper oppover berget, og en rødmønstret tege vandrer bekymringsløst over gangveien. -Du må ikke tråkke på den, sier assistent Nina. Den er ikke farlig, og nå er vi jo på besøk ute hos den, der den bor. Se på den, er den ikke fin? Den stikker ikke, og er ikke farlig. Et stort “bombefly” av en sort, vepselignende insekt brummer forbi og forsvinner opp mot en busk som bugner av gule blomster. Med nærmere ettersyn er det mange flere slike sorte skapninger der oppe. Vi ser på det litt på avstand. Det kan jo være noen insekter som stikker hvis vi plager dem.

Norskeskolen