Mentos og Cola

Under gjennomgangen av hva forsøksrapporten bør inneholde, sniker noen av elevene innpå Mentos, til kinnene buler. -Hvor mye brus, og hvor mange Mentos skal dere bruke i forsøk én? Spør naturfaglærer Elisabeth. -Vi skal ha tre Mentos på en halv liter, svarer en gruppeleder. -Fordi de har spist opp resten, kommenterer en medelev med latter i stemmen. Heldigvis viser det seg at gruppene har igjen mer enn nok.

Forskere skriver hypoteser , beskriver prosessen og konkluderer. Det skriftlige forarbeidet må være klart før gruppene får prøve ut teoriene sine.

Først skal vi lage en hypotese , sier læreren. Hva tror dere vil skje? Alle skriver sin hypotese inn i forsøksrapporten før gruppene går ut og tester teoriene. Første gruppe har bare en halv liter brus og tror det holder med tre drops, og noterer at de tror det vil bruse over.

Hva skjedde?

Dette er et velkjent og populært eksperiment i naturfag for 7. trinn. Teori og praksis. Det viser seg at dropsene snur og kommer raskt ut av flasken på toppen av en søyle med brus. Gruppe to vil ha en hel pakke ned i 1,5 liter brus, men rekker bare å få nedi fire eller fem, før søylen gjør det umulig å få inn flere. Elevene skriver, forsker, tar bilder og film. Så går de inn og gjør ferdig rapportene med sine ulike konklusjoner.

Tidligere år har elevene eksperimentert med å lage innføringshylser for å få flest mulig Mentos ned i brusflaska før kjemien rekker å reagere. Se HER hvordan det gikk.

Klar? Det er litt skummelt, for man kan bli ganske våt?
Det er viktig å gjøre notater underveis