Hus og biler

Det er kreativ arkitektur og fargerik design på denne miniatyrbyen, som også har et nettverk av bilveier som snor seg utover klasseromsgulvet. Veiene til tross, er det ingen som kjører på dem akkurat nå, for nå har fantasien i leken tatt helt av og lettet. Bilene kan fly!

-Will you visit me in my house? Valentina spinner rundt i luften med sin fremtidige bil imens hun inviterer. Hun venter ikke på svar, men fyker videre i leken, mot sitt nybygde “fremtidens hus”.

Tverrfaglig temabasert undervisning

Læringsøkten denne torsdagsmorgenen markerer avslutningen på et tverrfaglig temaprosjekt om hus og biler. Gjennom leken med alt det fine de har laget, trener elevene på samtalefraser på engelsk og spansk.

Kreative, fargerike fingerdukker som lærer Linda har kjøpt på reise, får roller og replikker. De er akkurat passe store til å sitte i bilene, gå på besøk til hverandre, og leke i husene som elevene har laget.

 

-Our cars can fly!
I like the colores inside your house
Can I have something to eat?
Noen fraser vi øver på i Spansk

Samtale og undring

Kontaktlærer Linda Sakseide forteller at prosjektarbeidet har pågått en måneds tid. -Vi har sett på ulike bygninger rundt om i verden, noen helt vanlige hus, men også veldig uvanlige hus. Det vi har sett og snakket om, (på engelsk, spansk og norsk) er at  landene bruker ulike materialer i Norge og Spania når de bygger hus. Farger på hus, har klassen også snakket om – særlig hvorfor nesten alle husene i Spania er hvite!

-Vi har også prøvd å forestille oss hvordan fremtidens hus og biler kan se ut, forteller Linda. Akkurat det ser vi tydelig i leken nå. Til slutt skal vi se på hjulet som oppfinnelse og se utviklingen av bruken av hjul. Til slipestein for å slipe kniver, i urverk og klokker, så på sykler og biler.

Temaperioden er laget etter en oppskrift vi gjerne bruker på Den Norske Skolen, Málaga. Den er tverrfaglig om samme tema, krydret med læringsmål og innfallsvinkler på tvers av fag, noe som hjelper elevene å se sammenhenger og forsterker sannsynligheten for at elevene sitter igjen med et varig læringsutbytte.

Linda er gjerne med på leken, og hjelper samtidig samtalene på gli. -Det er morsomt når Linda lager tullestemme!
¿Donde esta el baño?
Oppgaven dekker følgende læringsmål :
Kunst og håndverk:
  • forestille seg og beskrive framtiden gjennom tegning og modeller
  • undersøke egenskaper ved materialer og dele sanseerfaringer
  • eksperimentere med form, farge, rytme og kontrast
  • studere form gjennom å tegne, male og fotografere
Engelsk og spansk:
  • stille og svare på enkle spørsmål, følge enkle instruksjoner og bruke noen høflighetsuttrykk
  • delta i innøvde dialoger og spontane samtaler om egne behov og følelser, dagligliv og interesser- oppdage ord som er felles for engelsk og andre språk eleven kjenner til
Samfunnsfag – kompetansemål:
  • Beskrive og gi eksempler på mangfold i Norge, med vekt på ulike familieformer og folkegrupper, inkludert det samiske urfolket.- Utvikle og presentere samfunnsfaglige spørsmål.