Fotballtalent i Malaga

Vår elev, Lucas Flåten Lindbaek, er plukket ut til å trene på en prestisjefylt treningsleir i Norge i sommer. Lucas har trent målrettet i et spansk fotballag siden han kom til Benalmádena og Den Norske Skolen, Malaga som 2. klassing. De fire siste årene har han kjempet seg god sammen med et spansk klubblag. 

Morgendagens helter

Equinor Talentleir er en treningsleir der de mest spennende talentene i hele fotballnorge får møtes og vise fram hva de kan. Dette er en viktig arena med tanke på spissing inn mot landslag. Leiren finner sted i Posgrunn, 25. til den 29. juni

På Norges fotballforbunds hjemmesider står det Uttaket har foregått ved at landslags-skoleansvarlige har nominert spillere inn på bakgrunn av observasjoner over tid. -Landslagstrenerne og fagansvarlig har tatt den endelige avgjørelsen, men vi har aldri opplevd et uttak så vanskelig som i år uttaler fagansvarlig for landslagsskolen Håkon Grøttland, og legger til at veldig mange gode spillere er utelatt, og som vel så gjerne kunne vært inne.

-Vi har tatt ut akkurat deg, fordi vi mener du har noen egenskaper som på sikt kan gjøre deg til en av «morgendagens helter» skriver Grøttland i sin velkomsthilsen til Lucas og de andre utvalgte spillerne på Norges Fotballforbunds hjemmeside.

Lucas jobber målrettet for å oppfylle drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Nå har han fått en unik mulighet til å vise seg frem!

Lucas er stolt over å ha kommet med, og gleder seg til å trene sammen med Norges beste spillere i hans aldersgruppe. De norske talentspeiderne sitter ikke på tribunene her nede, så Lucas kom ikke med etter vanlige prosedyrer, men via filmopptak av kampene han har spilt for sitt lag, Benalmádena Atletico . Pappa, tidligere proffspiller Andre Schei Lindbaek, har filmet og levert opptakene sammen med søknaden. -Og det de så var bra nok, og så tok de meg ut så jeg kan vise hvor god jeg er der, da, på leieren, forteller Lucas.

Selv om pappa hjalp ham å søke, har han han gjort seg fortjent til plassen helt selv. Lucas trener tre ganger i uka og spiller kamper hver helg.

-Det er egentlig ikke helt nok, hvis du skal bli skikkelig god, så jeg trener også selv på treningsstudio de to andre dagene i uka. Jeg har aldri fri, sier han med et stort smil. Det ser ikke ut som han synes det gjør så mye.

Hvis Lucas viser tilstrekkelig talent i år kan det hende han også kommer med neste år, og da er det også uttak til landslag. Nå gjelder det å få vist fram at han er god nok.

-Vi er vel femtifem spillere i min gruppe, forteller han. -De er fra de beste lagene i Norge, og noen spiller på utenlandske topplag. Det er lettere å komme med hvis man spiller for et veldig bra lag, sier Lucas.

Uansett hvordan resultatet blir i sommer skal han derfor kanskje søke overføring til fotballklubben Malaga, kanskje allerede i høst.

Fotball på alvor

I tillegg til Lucas er det tre spillere til fra den Norske Skolen, Malaga som spiller for lag i klubben Atletico Benalmádena Pueblo. -Jeg går på det beste laget, og spiller 90 minutter hver kamp, forteller han. (Det er det bare de beste som får lov til, red. anm.)

Tror du at det har vært en fordel for deg å trene med et spansk lag?

– Ja, det har jo det. Jeg kunne ikke spansk da jeg starta, og ble litt mobba, men jeg brukte det som en utfordring og gikk inn i taklinger og klinket til uansett. Jeg fikk etterhvert respekt, og har blitt venner med de andre. Man må være litt tøff, for de «tar ikke pent i deg»

De andre spillerne fra skolen er mye yngre, og spiller på andre lag, men noe er likt for dem alle: Fotball er for alvor i Spania.

-Jeg vet ikke om det er plass til flere i klubben nå, og for å komme med må man prøvespille for laget, forteller Lucas. Det kan være ganske tøft der, og man må tåle mye tyn fra medspillere og trenere.

Videre må man regne med å trene med laget en god stund før man kan begynne å spille kamper. Det forventes oppmøte på alle treninger og kamper, og familier som velger dette alternativet må regne med at fotballen tar stor plass på fritiden. Det er ganske mange papirer som må fylles ut og det tar litt tid med godkjenninger og overføringer, hvis man vil gå denne veien. Det er i tillegg treneren som bestemmer om du får være med på kamp, og flere har opplevd å sitte på benken en god stund, selv om de er ganske gode.

Lucas jobber mot en karriere som proffspiller, men tenker det kan være lurt å ha en “plan B”. -Jeg vet ikke helt hva jeg vil hvis ikke fotballen blir livet mitt, men jeg gjør alt jeg kan for å få gode karakterer, slik at jeg kan velge noe annet kjedelig seinere, smiler han. Drømmen er fotballkarriere, og akkurat nå er det den drømmen som gjelder.

Fotball for gøy

I kommunen finnes det også et treningsalternativ som ligner mer på det klubbopplegget vi er vant med i Norge. Fotballskolen tar inn spillere som synes det er gøy med fotball, og tilbyr treninger og kamper – uten prestisje og prestasjonspress. Skolen har snakket med flere foreldre og konkluderer med at vi nok vil anbefale dette alternativet, hvis man også vil gjøre andre ting på fritiden og hvis man bare skal være her et år eller to.

Hver høst, holder Den Norske Skolen, Malaga infomøter, og hjelper elever å finne fram til sin sport. Det skjer ikke umiddelbart etter skolestart, for de kommunale sportstilbudene starter ikke opp før noen uker seinere. Skolen vil gi beskjed så snart det kommer klarsignal fra kommunen. Les mer om sportstilbudene her, på skolens infoside om sport..