Krumspring og karpesvømming i Ardales

Naturdagens program var det 9. trinn som hadde ansvar for da Den Norske Skolen, Malaga var på sin årlige utflukt til El Chorro, Lake Ardales i dag. Med natursti, lek og pedalbåter fylte de dagen for elevene med latter og sprell

Været var ikke helt tipp topp i dag, men naturen stilte ellers med noen andre, morsomme og fine overraskelser vi ikke er så vant med. -Har du svømt og matet karper samtidig, eller lekt med små frosker før? Det var nok å glede seg over og mye å lære på denne skoleturen!

På land

Parkeringsplassen ble til lekeplass, og der arrangerte aktivitetslederne leker som “siste par ut”, “Bomba” og “Sisten”. Nederst på tuppen av treodden var det natursti med spennende og morsomme poster, med forskjellig grad av læringsverdi.

-Hvis du graver et hull på 30 minutter, hvor lang tid tar det da å grave et halvt hull?

(Svar: Det går ikke an å grave et hvalvt hull) (Fnis)

På vannet

Pedalbåtene og kajakkene var, som det pleier, den aktiviteten elevene jublet høyest over. Innenfor et anvist område kunne de tråkke eller padle rundt med dem de selv ville. Det ble noen kollisjoner, og noen var i overkant våte da de gikk i land, men ingen klagde over det.

I vannet

Badetiden ble avviklet klassevis, med voksne voktere både i vannet og på land. Under badingen kom det svømmende en fiskestim, men noen ganske store fisker. Disse var ikke så veldig redde av deg, så når de fikk noen brødbiter var det nesten mulig å fange dem med hendene.. Men bare nesten, da. Noen prøvde en god stund, og fikk “tatt på” dem flere ganger.

Fiskene i Ardales, som elevene matet og lekte med er europeiske villkarper (Common Carp)som finnes naturlig i innlandet i Spania. De kan bli 1,2m lange i fangenskap, men i villmarka blir de ikke mer enn ca. 60 cm. lange. De foretrekker veldig trege elver eller innsjøer, og er altetere. De spiser alt fra krepsedyr til plankton og innsekter.. Og brødmat. I Nord-Amerika er denne arten innført og er i ferd med å ta over hele økosystemer i noen vann. i Australia er det så plagsomt mange av denne fisken at det er ulovlig å ikke drepe den hvis du får den på kroken! Her i Spania fiskes den mer som en sport enn for å spise den, for den ansees ikke som en god matfisk her. I Sentral-Europa, blant annet i Polen og Ungarn, er denne fisketypen en julemattradisjon!