Syr egne munnbind

Det er langt mer miljøvennlig å velge vaskbare munnbind i stoff, framfor engangsvariantene. I tråd med læringsmålene om bærekraft og miljøvern for ungdomstrinnene, lærer elevene på Den Norske Skolen, Málaga å sy munnbind selv.

Tiendetrinn imponerer i kunst og håndverkstimene til Hilde Eikeland Bergstrøm, med sin dedikerte holdning til oppgaven de er tildelt; å sy egne munnbind.

Det finnes endel forskjellige stoffer å velge blant i hyllene, og Hilde har gitt elevene to forskjellige design med detaljert fremgangsmåte. Også guttene er raskt ferdig med klippingen og symaskinene summer og går. Dette er en gruppe som er glad i kunst- og håndverksfaget.

Hannah prøver ut en personlig dekor med stoffmaling.
Jørgen har plukket ut et stoffdesign og klipper ut det øverste laget til masken sin.

Et miljøvennlig alternativ

Salg av munnbind ble raskt god butikk på Costa del Sol da påbudet ble innført. Dessverre har pandemien forårsaket stor økning i bruk av plast og engangsprodukter. Det blir mye søppel av engangsmunnbindene. Heldigvis er bruken av engangshansker redusert igjen og erstattet med spritdispensere i de fleste forretningene, og det selges stadig flere vaskbare varianter av munnbind i stoff.

Egentlig har munnbind nå blitt et nytt accessori. Kreative design og personifiserte masker er mer populære enn “bleiene” i sykehusblått. Særlig i turistområdene nede på Benalmádena Costa og ved marinaen er det mye spennende å få kjøpt. Formsydde masker i sort er spesielt populært blant herrene. Spanske damer er flinke til å matche antrekkene sine, og foretak har gjerne logo på munnbindet som en del av profileringen. Det finnes munnbind med merker, humoristiske smilende munner, sukkersøte barnedesign og, og, og.. -Kreativiteten og utvalget er rett og slett imponerende!

Godkjent standard

Ikke alt du får kjøpt på gata innehar en akseptabel beskyttelsesstandard, og man bør se etter om munnbindene man velger har mulighet for filterinnlegg, eller at de har tre lag med stoff, slik at man er trygg på steder der det er vanskelig å holde god nok avstand til andre. Det finnes også mer avanserte masker med ventil.

På Den Norske Skolen, Málaga er elevene organisert i kohorter, det vil si sameksistensgrupper. Det gjør det mulig å spise sammen, spille fotball og bruke materiell som stoffer og symaskiner, med masker på. Det er ellers valgfritt å bruke munnbind når man sitter ved pulten sin.

Hilde har gjennomgått en oppskrift for et trelags munnbind, som elevene må sy ferdig før de avanserer til en litt mer komplisert variant designet for filterilegg.
Selim med strykejernet. Resultatet blir penere om stoffene er slettet og sømkantene presset.
Gjenbruk er bra og branding er litt gøy. Hvis man har en gammel skoleskjorte som er blitt for liten, kan den forvandles til minnbind.
Design nummer to inneholder ståltråd over neseryggen. Her kan man bruke remser til å lukke poser med.
Ni enkle steg for å sy sitt eget munnbind. Søk på youtube etter "slik gjør du det" videoer. Velg en som passer til dine sømferdigheter, og dra igang!