For å forske på begrepene og forstå prinsippene om overføring av energi, bygde niendetrinnselevene hver sin musefellebil i naturfagtimene før helgen. Bilen skulle bestå av fire hjul, musefellemotor, forlenger/svingarm, og tråd. Selve utførelsen, hvordan ting skulle festes, samt størrelsen og plasseringen på komponentene, må karosseri-designerne selv bestemme.

Detaljenes betydning
Noen elever velger syltetøylokk som hjul, andre velger kork. Flere elever velger å klistre rød tape på hjulene, men de gjør ikke dette bare for å dekorere, for noen hevder at det hjelper så ikke hjulene skal spinne. -Har det noe å si om hjulene er små eller store? Noen hjulfester er løse og slarkete, og da velger flere å tette litt der også – men ønsker man mer friksjon der da? Hva med lengden på svingarmen? -Tror du det er om å gjøre å ha den lengste pinnen, eller finnes det en begrensning her?





Prøvekjøring
To klassevenninnes har gått på gangen for å prøvekjøre bilene sine. Etter litt trådsnurring og litt kløning er bilene spent opp og klare. -Klar, ferdig gå! -Det er såvidt den ene bilen beveger seg, og de bryter ut i latte. Hva kan være grunnen? Jentene går tilbake til verkstedet for å utbedre litt. Neste økt i naturfag, førstkommende fredag, skal det store racet stå. Da må de ha knekt koden for å vinne.

-Hvem blir best i konkurransen om å overføre energi fra en musefelle til en modellbil?
Fredag ble det billøp i ballbingen, og der ble det kåret en vinner: