Ardales

Innsjøene nær Ardales, som vi kaller El Chorro, er reservoarer. Det vil si oppdemmede innsjøer. Naturparkens tre store innsjøer heter Conde de Guadalhorce, Gaitanejo og Guadalteba. Siden sjøene ligger rett på andre siden av fjellet for Caminito del Rey, og området heter El Chorro, er det gjerne det vi kaller innsjøene også; El Chorro.

Barnetrinnenes utflukt i dag ble litt kjøligere enn de flest hadde tatt høyde for sånn rent klesmessig. Når bussen snodde seg innover landet smøg den seg nemlig under et tykt, mørkt skydekke som stengte alt sollys ute. Uanmeldte skyer dannet av damp fra solkystens hete de siste dagene. Den umiddelbare gleden ved å nærme seg en glitrende innsjø i stekende sol ble dermed dempet i år.

Lekelyst og energi reddet likevel stemningen, imens femte- og sjettetrinnselevene organiserte natursti, balleken “Bomba”, Gruble quiz og en ringlek kaldt Hi Ha Ho. Lederne var flinke til å få gruppene i gang og forklarte tålmodig reglene. Særlig naturstien og grublisen ble varmt formidlet og ledet.

Deilig medbrakt mat og godteri varmet også, mens de voksne snek seg til kiosken og kjøpte varm kaffe de varmet seg på. Med håndklær som skjørt, og broderlig fordeling av annet tøy, gikk det fint en stund – helt til det kun gjenstod bading og pedalbåttur på programmet. Ikke alle hadde nok skiftetøy med, og langt fra de fleste hadde så veldig lyst til å bli våte heller. Derfor ble avgjørelsen tatt om å heller reise ned til sola igjen og besøke lekeparken “Parque de la Batteria” den siste timen før skoledagen var over.

PS: Har du lyst til å oppleve en soldag i Ardales, El Chorro? På kartene står det altså helt andre navn, men det er likevel ikke så vanskelig å finne det. Lettest er det å stille GPSén på Ardales, og ta av på veien skiltet til Caminito del Rey, til høyre fra hovedveien når du har byen på høyre hånd. Da kommer du inn rett vei 😉

Gruble-gruppa ble ledet av Filip og Noa. Kan du navnet på et dyr som begynner på A og et jentenavn som begynner på på B? Det ble gitt ekstra poeng for originale svar.
Bomba er en sikker vinner. I dag fikk leken navnet "Tikk Takk" fori den som satt i midten og skulle klappe bomba av tikket og takket foretere og fortere for å indikere en nært forestående sprengning.
-Vi har funnet en fiskestang - se det er til og med krok på! Det ble ikke superpopulært å måtte reise ned igjen uten å få bade, men noen avgjørelser må man bare ta. Våre kreative og positive elever fikk maksimalt ut av turen likevel.
Litt historie for den kunnskapstørste:
Embalse Conde de Guadalhorce, er den innsjøen skolen vår camper ved når vi er på tur. Arbeidet med demningene i reservoaret ble påbegynt høsten 1914, under ledelse av ingeniøren Rafael Benjumea, som på grunn av formen gav innsjøen Conde de Guadalhorce navnet “Kongens hånd”. (De mano del Rey). Demningene var ferdige i mai 1921, og åpnet av kong  Alfonso XIII. Da ble reservoaret omdøpt til “Pantano del Chorro” noe som betyr sumpen i el Chorro. I 1953 ble navnet byttet tilbake til “Embalse del Conde de Guadalhorce”.

(kilder lenket opp)

Skydekket sprakk opp på hjemturen, typisk nok.