Lightboks Animasjon

Produksjon av animasjonsfilm er en tidkrevende prosess. Siste halvår har tiendetrinn jobbet med nettopp dette. For å få et kvalitetsmessig godt resultat måtte det snekres gode animasjonskasser tilpasset iPad før det kreative arbeidet kunne begynne, noe som tok enda lenger tid enn først antatt. Likevel ser det ut til at alle gruppene kommer i mål med ferdige filmer, akkurat i tid før sommerferien.

Konstruksjon og design

Mål for byggingen av animasjonsboksen, å kunne designe produkter ut ifra kravspesifikasjoner for form og funksjon, er hentet fra læreplanen. “Elevene skal kunne lage funksjonelle bruksgjenstander og vurdere kvaliteten på eget håndverk, vurdere funksjonell innredning av rom, stil og smak og visualisere egne løsninger, samt bygge og teste bærende konstruksjoner i ulike materialer.

Design av kulissene i rommet skulle løses enten via maleri og håndverksteknikker, gjennom design på iPad hentet inn i animasjonen, eller en kombinasjon av disse. Alle kassene ble malt grønne, slik at filmene lett kunne redigeres med forskjellige bakgrunner og effekter via appen “Do Ink” Green Screen Effect.

iPaden passer perfekt i rammen på toppen av Light-boksen. Animasjonsfilmen lages i iStopMotion, og bakgrunnene mikses inn via greenscreen-appen DO-Ink.

Fremstilling av mennesket

Inspirasjon til filmmanuset og figurenes utforming skulle hentes fra hvordan kunstnere i ulike kulturer har fremstilt mennesker gjennom tidene, og bruks som utgangspunkt for eget skapende arbeid med portrett og skulptur. Kjente animasjonsfilmer ble også sett for å hente inspirasjon. -Tiden strakk ikke til, beklager læreren, som åpnet for enklere løsninger underveis; -Vi åpnet opp for å kunne bruke legofigurer og plastelina slik at elevene skulle komme igang med filmingen. Skulpturering av figurer og superhelter har de allerede vist at de kan gjennom tidligere oppgaver i faget, og var ikke det viktigste punktet, forteller hun.

Målet innebar også å kunne samtale om hvordan kunstnere til forskjellige tider, og i ulike kulturer, har uttrykt seg gjennom to- og tredimensjonal kunst, foto, film og video, og videre bruke dette som utgangspunkt for eget arbeid. 

Storyboard og filming

Så skulle manuset skrives ned, skisseres scene for scene via storyboard, og til slutt filmes ved hjelp av de nysnekrede animasjonsboksene, iPad og appen iStopMotion. Nå filmer elevene med forskjellige lamper, og det ser ut til å bli bra resultat. -Vi skal kjøpe inn ordentlig belysning til boksene, så de står klare til bruk for kommende filmskapere på skolen vår, sier kunst- og håndverkslærer Marie Cygnel-Sennerby.

Kassene har grønn bakgrunn som han byttes ut med bilder via DO-Ink. Man trenger ikke å bruke GreenScreen, det er lov å lage bakgrunner med diverse rekvisitter eller egne tegninger og montasjer.
Inspirert av kunsthistoriens fremstilling av mennesket. Det blir spennende å se hva elevene har merket seg og laget historier om.