Studentene

Et fornøyd knippe lærerstudenter går inn i sin siste praksisuke, en uke som har gitt dem både gode opplevelser, erfaring og nyttig vekst mot sine fremtidige lærerroller. Enstemmig anbefaler de andre studenter å gjøre det samme, nemlig å ta praksisperioden hos oss.

Bildet: Lærerstudentene som har hatt praksis på Den Norske Skolen, Malaga de siste ukene, er alle på sitt tredje og siste studieår i bachelorgraden ved Høyskolen i Sørøst-Norge. Fra venstre: Jon Saugstad, Thea Lilleng og Eline Schie Eikrem fra avdeling Sandvika, og Mille Falstad fra campus Bakkenteigen i Vestfold.

 

«En praksisplass på skolen her har vært en fornøyelse. Vi har fått innfridd mange ønsker vi har hatt fra før vi kom hit. Skolen er innovativ og flinke på dialog og samarbeid. Derfor er det flott å være student her hvor man kan lære så mye av mange flinke kolleger»

Jon Saugstad.

«Som student her så må du ha litt tæl. Her nede får vi undervise mye mer og er generelt mer involvert i hverdagen til en lærer. Jeg håper at Den Norske Skolen, Malaga fortsetter sitt samarbeid med vår høgskole, fordi dere tilbyr studenter et realistisk blikk på lærerrollen»

Mille Falstad

«Vi anbefaler alle og en hver som har sjans til å ta praksisen deres her: -Så deilig å få oppleve en norsk skole i et annet land! Vi har fått mange unike erfaringer og opplevelser – som man mulighets ikke ville fått erfart på en annen skole i Norge. -Får du sjansen, så ta den!»

Thea Lilleng og Eline Schie Eikrem

Eline leder en time der elevene fremfører presentasjoner om verdensrommet. Under praksisperioden hos oss har Jon undervist i 4., 5. og 6. klasse, med Dorien Lid har som veileder. Mille har hovedsakelig undervist i 7. trinn, sammen med kontaktlærer Teresa Hovland, imens Thea og Eline har vært i 3. og 4. trinn med veileder Linda Sakseide.

Et første møte med iPad i undervisningsøyemed

Studentene hadde sitt første møte med iPad i undervisningen hos oss, men alle hadde tidligere erfaring med bruk av andre typer læringsteknologi som pc og smartboard. Alle vil gjerne møte en digitalisert framtid med riktige verktøy, og ser på erfaringen som nyttig.

-Ikke minst er apple sin løsning på den digitale hverdagen veldig elastisk. Man kan koble opp og koble sammen ved hjelp av airplay og airdrop. Dette gjør at man enklere kan samarbeide på tvers av klasserommet uten at det vil forstyrre for mye. Samtidig blir elever og lærere mer tilgjengelige for hverandre, poengterer Jon. Thea mer vant til ChromeBook, men er strålende fornøyd med iPad bruken her på skolen. -Alt fungerer og vi får brukt masse ulike apper. Elevene viser stor fremgang ved bruk av iPad, og kommer raskt i gang med oppgaver/prosjekter, forteller hun. Eline legger til at hun synes elevene viser også stor interesse ved bruk av iPad og at de får produsert mange gode, egenproduserte tekster.

«Det er mange dyktige og engasjerte elever som er bevisste på sin læring og sin grunn til å være på skolen. Her er det jo vanlig å bruke mye digitalt i hverdagen. Jeg har hatt et godt første møte med en iPad-skole.» Jon Saugstad

«Jeg ønsker definitivt å ta i iPad som et arbeidsverktøy når jeg selv blir er en utdannet lærer! Mulighetene er mange med iPad og  gir gode muligheter for en både en variert og tilpasset undervisning til alle elever.» Eline Schie Eikrem

Her: Jon prøver seg som mattelærer i 4. trinn, med sudieveileder tilstede i klasserommet. Det vanker mange undervisningstimer og bratt læringskurve for dem som velger praksisperiode på Den Norske Skolen, Malaga

Veiledere, miljø og elever

-Min veileder er fantastisk. Teresa gir gode tilbakemeldinger og hjelper meg alltid. Selv om det skulle være utenfor hennes egen arbeidstid. Hun er en dedikert lærer som jeg lærer masse av. Elevene har også tatt godt i mot meg. De er engasjerte og åpne for nye mennesker og nye tanker rundt læringen.

-Linda gir gode tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk, og vi har alltid en god tone sammen noe jeg setter stor pris på! Som student har jeg lært mye av Linda, men hun sier hun også har lært mye av oss, og det er jo ganske kult! Elevene er bare søte og hyggelige. De gjør hva de får beskjed om og alle er inkluderende og imøtekommende mot oss studenter. Spesielt hyggelig har det vært å spise med elevene i kantinen, da vi kan bli kjent på en litt annen måte enn det vi blir når vi står foran hele klasser og underviser, forteller Thea.

Mille har kost seg med undervisning i flere klasser. Her har hun samfunnsfag med 5. og 6. trinn, der elevene lager fremstillinger av vikingtiden (6. trinn) og gamle Hellas (5. trinn)

Trivsel og inkludering

-Mitt inntrykk er at det er en god trivsel på skolen og at elevene tar godt vare på hverandre, samtidig som den er med i den digitale utviklingen og ser fremover. Våre praksislærere og kollegaer på skolen har vært utrolig inkluderende og vi har fått delta på både innebandytreninger, klatring og fjellturer utenom arbeidstid, forteller Eline. -Vi har fått være med på mange aktiviteter som foregår i regi av skolen eller av lærere privat. Her er man ikke så oppdelt mellom lærer og praksiselev. Vi har hatt et tettere samarbeid og utviklet gode vennskap med flere i kollegiet. Min fremtidige arbeidsplass må være på en slik skole som dette! Her føler jeg at jeg får tillit og frihet til å utføre den jobben jeg vet jeg kan, roser Jon.

Mille er imponert over samholdet mellom elever og lærere på skolen vår, og mener dette er mye tettere her i Spania. -Etter skoletid så har jeg vært endel med de andre studentene og lærerne. Vi har spilt innebandy sammen, vært på cafe, på bowling, og ute og spist middag. En kveld hadde jeg veldig mange av lærerne og de andre studentene hjemme hos meg på middag, sier hun. 

I helgene har studentene tatt turer til blant annet Granada, Ronda og Malaga – og har opplevd mye av Spanias kultur og vakre steder. På Thea Lillengs blogg ligger det bilder fra flere opplevelser og turer:  www.thealilleng.blogg.no

«Jeg anbefaler alle og en hver som har sjans til å ta praksisen deres her, så deilig å få oppleve en norsk skole i et annet land! Så mange flere erfaringer og opplevelser man ikke ville fått på praksis på en skole i Norge. Har du sjansen, ta den!» Thea Lilleng