Spansk temauke 2018

Spansk historie, mat, tradisjoner og kunst er noe av det elevene har fått lære og jobbe med denne uka. Mandag var ungdomstrinnene i Malaga, og Tirsdag var det barnetrinnenes tur til å utforske nærmiljøet, med skoletur til Mijas Pueblo. Resten av uka har elevene vært inndelt i grupper og har laget egen, spansk-inspirert kunst, tilberedt tapas, og laget flotte filmer og presentasjoner over flere spanske temaer. Alle elever har også fått opplæring i Flamencodans. Skolen koker av energi og er straks klare til kveldens spanske temafest.

¡Olé!

Med fingrene i nøyaktig posisjon hever hun skuldrene sakte imens hun tramper taktfast til musikken med harde heler. Flamencokunstens profesjonelle danserne legger sjela si i hver bevegelse og danser så skjørtekantene bruser og hjertene hamrer. Ingen kan klappe takten som en spanjol. Med kroppen som instrument leverer hun rytme til musikkbildet. Flamencogruppa er oppslukt i forestillingen de får se på storskjermen etter en teoretisk undervisningsøkt med spanske kjoler, musikk og sang. Så er det dansetid. Norske elever står i stram flamencopositur og teller ned til oppstart. Guttene og jentene har litt forskjellige bevegelser. Konsentrasjonen kan leses i ansiktene. Det er engasjerende og heftig å danse Flamenco. De aller ivrigste får være med å danse på spanskfesten på torsdag, og det ser ut til å bli mange.

Tapas

Varme og kalde tapas, enkle og mer innviklede oppskrifter. Alle skolens elever har også vært innom spansk kokkekunst denne uka. På klasserom, siderom og kjøkken har det bugnet med selvlagde delikatesser etter spanske oppskrifter. Visste du at tapa betyr lokk, og at det opprinnelig var serveringsbransjen som la en skål over drikken så den skulle beskyttes mut fluer. -Etter hvert ble det vanlig å legge en liten matbit på denne skålen, forteller presentasjonene som elevene har laget om denne spanske og spennende småmattradisjonen. I kveld blir det servert paella på festen, en annen spansk mattradisjon vi er glade i. På bildene får du se litt av all den deilige tapasen vi har laget!

Mijas og Colomares

Barnetrinnenes tur til Mijas var fylt med både kunnskapsfremmende, men også iunderholdende oppgaver underveis. Mijas innfridde med morsomme oppgaver og velfungerende arbeidsgrupper, ledet av 7. trinnselevene. Veldig bra! Etterpå ble det lunsj og lek på tyrefektingsstadionen, før turen gikk videre til Castle Colomares. Linda satte igang gruppene, som løste oppgavene lett og raskt, før det ble turning og lek på plenen.

Kunst, kultur og film

Kunst- kultur og filmprosjektenes frukter vil også bli vist frem i kveld på den store festen. Utstillingene finner du dere i bibliotek og klasserom. 1. og 2. trinn har laget tittekasser av små tabernaer. I Maries “Kunst av søppel” prosjekt har ungdomsskolens mest kreative samlet seg og laget kulturinspirerte skulpturer.

Til Malaga

Ungdomstrinnene startet den spanke temauken med en studietur til Malaga by. Der besøkte de gamlebyen, der de hadde byorientering, og lærte om katolismen og den spanske borgerkrigen, for å nevne noe. Omvisning i katedralen og besøket på matmarkedet var spennende innslag. Flere elever har sagt at de ønsker å ta denne turen på nytt og guide egen familie i denne spennende, historiske byen.

Velkommen til spanskfest i kveld kl. 18:00

Det blir utstillinger, litt underholdning, flamencodans og hyggelig samvær.

Vi gleder oss!