Minibierne – Ny skandinavisk barnehage

Det er leveringstid i barnehagen for Linnea. Mamma, Åshild Helge Toppe, løfter henne opp så hun når ringeklokka. Innenfor døren dufter det nybakst, og innehaver Kenneth har tatt på seg nisselua i dag. Det «Summer av liv» akkurat slik plakaten på utsiden av barnehagen «Minibierne» lover. Vi rekker knapt å ta et bilde av Linnea før hun løper inn til vennene sine og starter leken. Vibeke, Kenneths kone og medinnehaver, byr på kaffe og økologiske hjemmebakte rundstykker fra et bord fylt med morgenmat, engler og julepynt.

Fra venstre mamma Åshild, innehaver Vibeke, og med nisselue, Kenneth. Barnehagen har syv barn, og blant dem er fire norske, og de har storesøsken på Den Norske Skolen, Malaga.

Vi føler oss hjertelig velkommen. Kenneth og Vibeke er begge pedagoger, som for noen år tilbake drev den danske Bifrostskolen her i Benalmádena. Tilbake i Århus lengtet de tilbake til solkysten, og har nå valgt å følge drømmen sin, å åpne en skandinavisk barnehage i nettopp Benalmádena.

-Vi åpnet i midten av oktober, opplyser Kenneth, før han løper og finner en spiderman-drakt til en annen, nylig ankommet liten venn. Straks flyr superhelten over hodene våre og lander et stykke oppe på en søyle. -Vi har syv barn nå, opplyser Kenneth, mens han støtter spiderman som har landet nesten oppunder taket, med et kjempesmil i ansiktet.

Den viktige leken

Linnea har vært hos Minibierne siden oppstart i oktober, og gleder seg hver dag, forteller Åshild. Tidligere gikk hun i en spansk Montesorri barnehage i Alhaurin. Der var de fleste barna spanske. Det var litt mer frilek der enn i en vanlig spansk barnehage, men litt tøft fordi det var vanskelig å kommunisere. -Og allerede den første uka skulle det lages en presentasjon, forteller Åshild.

Hos Minibierne er det ikke slik. -Har dere lekser her hos Minibierne? -Nei, absolutt ikke! Men vi har også noen kompetansemål vi jobber mot, opplyser Vibeke. Vi er mange voksne på få barn, og tilbyr en barnehage etter skandinavisk modell med mye lek, forteller hun. -De største får et opplegg som gjør dem beredt til skolestart, og vi har varierte formingsaktiviteter, samling, sang, lesing og utelek hver dag. Kenneth peker over veien til lekeparken de besøker hver dag. Det viktigste for barna er å få leke og finne ut av det sosiale samspillet, sier Vibeke.

Minibierne har plass til tyve barn, og det starter flere allerede over nyttår. Fire av barna er norske, og de har ansatt en norsk assistent slik at barna også har en voksen å snakke norsk med.

Når det gjelder åpningstidene er barnehagen så fleksibel de kan, og har allerede justert åpningstidene så de passer med tidspunktene ved den norske skolen. -Slik det er nå, leveres barna mellom kl. 08.15 – 10.00, og de fleste hentes mellom 15-16. -Hvis det kommer noen som har behov for å hente seinere, tilpasser vi oss, forsikrer Vibeke.

 

Omsorg i alle detaljer

Alle måltider hos minibierne er laget av økologiske råvarer, og brødet er hjemmebakt med rugmel. Det er grønnsaker og frukt, supper og litt forskjellig, men mest dekker de på med påleggsbord, slik det er typisk dansk, og norsk.

En vanlig dag starter opp med litt mat for de som vil ha, og barna leker litt fritt rundt. -Så starter vi opp med noe kreativt, en formingsaktivitet eller noe barna kan være med på hvis de har lyst. i halv tolv tiden går vi inn og synger eller leser, rim og regler. Vi spiser igjen i tolvtiden, og så går vi vanligvis på leikeplassen. Vi er ute og leker hver dag, tar med leker og spiller ball i lekeparken der ute, sier Vibeke.

Barnehagen har flere soner for lek og organisert aktivitet, og en stor terrasse med lekeapparater og sandkasse. Masse leker og kosedyr, kostymer for utkledning og rollelek.

Vil du vise oss fiskene også? Mamma Åshild har fått besøk på fanget av Linnea, som har vært bortom akvariet og telt. -Jeg tror min mangler, sier hun. Vi blir med bort. -Det kan hende vi må kjøpe noen flere, sier Kenneth. Jentene kan ikke helt si hvem som er sin fisk, men de er fine og friske. -Kanskje den siste har gjemt seg inne i slottet der?

Har du barn i barnehagealder og ønsker deg mer informasjon? Minibierne har gode, informative hjemmesider her: https://www.minibierne.com/

Norskeskolen