Et besøk i hinduenes tempel

I Benalmádena, ved siden av Parqué de la Paloma, ligger Málagas Hinduistiske tempel. Der er alle velkomne, uansett religion, for å bli kjent med hinduismen, og oppleve fred og meditasjon. Opplevelser og ekskursjoner er er knallgode arenaer for læring, så i stedet for å bla i bøker og søke på nettet, dro elever og lærere ut for å oppleve en flik av hinduismen.

Namaste, sier han. Den hinduistiske presten, fører håndflatene høytidelig sammen og bukker mot forsamlingen, som denne morgenen består av elever og lærere fra 8. og 9. trinn på Den Norske Skolen i Málaga. Så gjør forsamlingen det samme tilbake. Namaste. En slik hilsen er et symbol på gjensidigheten og likeverdet menneskene imellom. Den betyr at “Jeg gjenkjenner og anerkjenner det guddommelige i deg”

For hinduer er religiøse handlinger som bønn/yoga, meditasjon vanlige elementer i livet. Det finnes mange ritualer som hinduene utfører og ser på som viktige, men det aller viktigste for en hindu er respekten for hverandre og godheten i mennesket. Tempelet er gudenes palass og prestene er gudenes tjenere.

Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel. Elevene kommer inn to og to, og plasserer skoene i hyllene i garderoberommet til venstre for døren. I sokkelesten finner alle innestemmen og en sitteplass i salen. For å vise respekt for tempelet og guddommene i det, er det vanlig å bøye seg og si fram bønner eller mantraer. Det er selvfølgelig ikke nødvendig for oss, som bare er på besøk.

Gudefigurene fremst i salen er i forskjellige størrelser. De har blek hud, og de fleste ligner på mennesker. En av gudene har snabel, og ser ut som en elefant. Gudene er plassert sammen som familier, ektefeller og barn. De har på seg fargesprakende stoffer, gull, silke og fløyel, og i fargekombinasjoner vi aldri har sett maken til. De er forskjellige representasjoner av Gud, aspekter av Gud, forteller presten Shama.

Tempelets prest, Shama, kan bare spansk og indisk, så sønnen hans er med som engelsk tolk. -Ser dere bildene på veggen? Shama fører forsamlingens første fokus mot en vegg full av bilder av guder og helgener fra andre religioner.

-Her er alle velkomne uansett livssyn og religion, fortsetter han, og peker ut Jesus og Maria som er viktige i kristendommen og for katolikkene. -Hinduismen omfatter og inkluderer alle. Hit kan du komme uansett hvilken religion du har, sier han.

Menneskene som kommer til tempelet henvender seg til de forskjellige hinduistiske gudene, som har ulike evner og styrker, for hjelp og veiledning. Presten forteller om religionen som en evighetssirkel, med en evig sol og en retning. Hinduene tror på reinkarnasjon, altså gjenfødelse, og at sjelen din må vite sin plass og fylle sine oppgaver, men mest av alt må du være et godt menneske. Karma er viktig. Du får det du fortjener.

Hver morgen vekkes gudene med en liten klokke, en handling som kalles puja. Den som har utført denne handlingen bærer et merke i pannen resten av dagen. Dette er bare ett av flere viktige ritualer for å vekke gudenes oppmerksomhet, etterfulgt av andre ritualer igjennom dagen for å vise gudene ære, og å gi dem ro og hvile. Foran gudefigurene ligger det frukt og gaver fra naturen, blomster og frukt, som menigheten bringer med seg. Disse handlingene er en del av Puja, som er et uttrykk for respekt og gjestfrihet i tempelet.

Etter presten har snakket om gudenes betydninger og hinduismens filosofi, ber han alle komme og få med seg en frukt. -Alt her i tempelet tilhører alle, og vi ønsker at alle skal ta del i og få med seg en del av det guddommelige, sier han.

På en sentral plassering henger det bilder av guder fra mange religioner, og noen andre viktige religiøse forbilder. Her er du velkommen uansett religion. Hinduismen er for alle, sier Shama.
Dipu er sønnen til Dushi Shama, og er her for å hjelpe til med språkbarrierene. Som prestens sønn er han født inn i denne oppgaven, å være formidler i tempelet. Hinduistene er opptatt av å være tro mot oppgavene de får tildelt gjennom livets faser.
Symbolene og Gudeskikkelsene er mange. De er plassert sammen som familier i tempelet.
Gudene er mange og varierte i størrelse og utforming. Dette er Ganesha, en gud som fjerner hindringer og beskytter de reisende.
Gudene er mange, og har særegne evner og budskap. Hvis du vil lære om dette, finner du nyttig informasjon her: https://skoleaviser.no/nedenes-skoleavis/article/gudene-i-hinduismen
Framstillingene av gudene er veldig forskjellige, og for et utrent øye er det vanskelig å se hvem som er hvem. De er rike på symboler og alle detaljene ved dem har en betydning.
Etter foredraget fikk alle elever og lærere hver sin frukt fra alteret, så alle skulle ha med seg noe fra Gud videre. Alt du ser her er deres, sier Shama. Hinduene har med seg gaver til tempelet, og alle deler godene mellom seg.

Etter ekskursjonen følger lærerne opp med utfyllende informasjon, diskusjon og oppgaver i klasserommet. Vil du lære mer om Hinduismen? Du finner masse informasjon om denne religionen, og andre religioner på digital læringsarena

Norskeskolen