​Temadager: Kultur og historie i Andalucia

Severdighetene i Malaga

Aller mest handler årets spanske dager om Andalucia. – Hva vet dere om Andalucia? Spør Hilde. Elevene på Hildes første gruppe denne dagen tenker seg godt om. – Det er Malaga, sier en. – Og Cordoba? Ja, nikker Hilde. – Og Tenerife! Nei, det er på Kanariøyene, men det tilhører Spania, sier Hilde. I Hildes gruppe får mellomtrinns-elevene forberede seg til tirsdagens ekskursjon til Malaga. Med Google Earth tar hun ungene gjennom den planlagte ruta fra Plaza Del Toro, gjennom smugene til Flamencomuseet, opp på høyden til Alcasaba og ned igjen til Det Romerske Teateret og El Catedral de Malaga. – Husk å ta med dere fulladet iPad i morgen, for dere trenger å ta masse bilder og filmsnutter som vi skal bruke på onsdag, formaner hun.

Over il høyre: Hilde bruker Google Earth når
hun går igjennom tirsdagens
ekskursjonsrute med elevene 

Folkedrakter

På Frodes Formingsgruppe tegnes det praktfulle folkedrakter i full størrelse. Slik får elevene legge merke til detaljrikdommen og variasjonene kulturplaggene har. Her er det om å gjøre å være nøyaktig. – Få med alle strekene, sier han til guttene som tegner av figuren. På iPaden ser vi plaggkombinasjoner, farger og mønstre typisk for de forskjellige byene. – Vi skal lime dem på papp til slutt slik at de kan stilles ut på onsdag, forteller Frode.

Til venstre: Frodes formingsgruppe tegner folkedrakter
Veggaviser

Hos Vibeke og hos Vigdis skal gruppene lage veggaviser om de ulike regionene i Andalucia, kjente bygninger og turistattraksjoner. Begge gruppene tar utgangspunkt i et kart over Andalucia, og plasserer inn severdighetene. Thea har valgt Cordoba, en spennende kulturregion som er oppført på Unescos Verdensarv-liste, og er godt i gang med bilder og fargeblyanter. Guttene ligger på gulvet og lager overskrift og limer bilder på plass.

Tyrefekting “light”

Noen av temaene er bare for de store som skal til Malaga, og andre grupper er for de yngste elevene. Når Linda forteller om Tyrefekting, er det med entusiasme og innlevelse. Tyrefekting er spennende, men også litt skummelt og leit. Linda avslutter med å vise spansk tegnefilm om den snille oksen Ferdinand, som ikke ville sloss.

Flamencodans

Ute i skolegården klappes det tett. -Vi hopper over den første takten og så klapper vi tre ganger, forklarer danselæreren på spansk. Hun klapper igjen og igjen til de fleste får taket på det. Danselæreren kommer fra en lokal spansk danseskole, og har god kjemi med ungene som først synes det er litt flaut og kleint. Med litt kiling og tulling er de i gang alle sammen, og snart kaster de på nakken og rister på «skjørtene» i svingene. Danselæreren er veldig flink, synes Beate, som har ansvar for dansegruppa i år. Beate danser med og lærer mye hun også.

Cuevas og spanske papirdukker

Nina og Lise Mari lager papirdukker med gruppene sine. Figurene får spanske rysjeskjørt, og elevene kan fargelegge dem etter ønske. Så dekorerer de esker med grønt kreppapir. Inne i eskene, som skal forestille huler eller spanske «Cuevas», skal de flotte figurene festes som om de danser.

Spansk Matkultur

Hist og her i sofaer, i kantina og ute på krakkene sitter det elever og arbeider parvis. De jobber med spansk matkultur, og har fått i oppdrag av Karsten å lage en spansk kokebok. Rettene må være typisk spanske, og gjerne fra Andalucia.

– Vi skal skrive oppskriften til Spansk Vegetar-paella, sier Mathias. Anisa og Kaia har funnet oppskrift på spanske kjøttboller «Albondigas» Maryam og Astri tar seg av dessertmenyen. 

En pust i bakken

Hele dagen går med. Til og med «pustegruppa» med Margrethe og Ørjan hadde leker med spanske navn. De telte til og med høyt på spansk under tauhoppingen. Til slutt holdes det en liten oppsummering klassevis, og viktig informasjon før tirsdagens eskusjoner gjennomgås en gang til. Det er bare mandag, men spanskuka har ikke bare startet. Her er alle godt i gang. Alt skal være klart på Spanskfesten onsdag kveld. Den bør ingen gå glipp av.

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud

Norskeskolen