Vi besøker sosiallæreren

I andre etasje står det ei dør på gløtt. Det er døra til sosiallærer Malin. Døra har lav terskel inn til et rom med sofaer, puter og leker. Døra til Malin kan du lukke bak deg hvis du vil snakke hemmelig, eller trenger å være litt i fred. Døra kan settes på vid gap om du vil ha med alle vennene dine inn. Her kan du krølle deg sammen i sofakroken, eller legge deg rett ut på det myke, fargerike gulvteppet.

Elora og Olav er på besøk hos Malin. De har kommet for å være fotomodeller, og har ikke egentlig tenkt på noe spesielt de vil snakke med Malin om i dag, men har mange spørsmål likevel. Malin setter seg i sofaen midt i mot dem, og forteller om hva sosiallærerens kontor er her for.

-Jeg er her hver dag, slik at dere kan komme til meg hvis dere trenger noen å snakke med, sier Malin. Kanskje er det noen fag som oppleves vanskelig, noe som skal skje som du gruer deg litt til, noe som har hendt eller skal hende som du synes er flaut, eller kanskje har du noe du tenker på som er veldig bra og som du trenger å juble for?

Alltid tilgjengelig

-Jeg holder døra åpen så mye jeg kan, men av og til er det jo noen her allerede, sier Malin. Elora foreslår at Malin sikkert kan henge et skilt på døra som viser om det er lurt å banke på eller om det er best å ikke forstyrre. Det synes Malin er en god idé.

Det kan være jente- eller guttegrupper som trenger litt ekstra hjelp til å fungere godt sammen, dialoger som har gått i lås eller noen som har fått floker på vennskapsbåndet sitt. Malin har verktøy som hjelper elevene å sette ord på følelser og tanker.

-Noen ganger er det enkeltelever som kommer innom fordi de rett og slett trenger en pause. Det er viktig med et trygt og godt læringsmiljø for alle, derfor er det ingen utfordringer eller problemstillinger som blir feil her, sier Malin.

Sosiallærerens kontor har flere soner. Sofagruppe, god boltreplass på gulvet, møtebord og kontorhjørne.
Malin viser frem et verktøy hun bruker som hjelper barn å sette ord på og sortere følelser og tanker.

Malin Ringheim er sosiallærer og koordinator for skolens spesialpedagogiske team. Det er ikke nytt av året at vi har en sosiallærer på Den Norske Skolen, Málaga. Det som er helt nytt, er at sosiallæreren i år har et eget kontor, og en åpen og fleksibel timeplan der det er lett å rydde plass til små og store hendelser i hverdagen.

-Også foreldrene er velkommen innom, sier Malin, og forteller at det allerede har vært flere innom på spontane og planlagte besøk. – Er døra åpen er det bare å stikke innom, men det kan være lurt å avtale tid hvis det er behov for et møte, sier hun.

Norskeskolen