Vernissage – følelser på utstilling

Høytidelig og med bobler i glassene holdt 3. – 4. trinn en vernissage for kunstutstillingen sin, som handler om følelsene våre. Det ble en sann og direkte studie av ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Hvordan ser du ut når du er sint, sammenlignet med redd eller skamfull? Kan man ha flere følelser og uttrykk samtidig?

Å være i stand til å gjenkjenne, forstå og takle følelser er viktig. I 3. og 4. trinn på Den Norske Skolen, Málaga har elevene jobbet tverrfaglig med folkehelse og livsmestring, med hovedfokus på nettopp dette med følelsene våre.

Arbeidet resulterte i mange gode bevis for læring, gjennom reflekterte samtaler der elevene viste en dypere forståelse for følelsene og reaksjonene sine. Til slutt delte de alt de hadde lært gjennom en vernissage, der de inviterte barnetrinnet og mellomtrinnet til utstilling og opplesning. -Vi viser følelser!

Det går ikke å invitere familiene til skolen på utstilling for tiden, så her har dere det hele digitalt. Kos dere masse:

Syv forskjellige følelser; Frykt, Avsky, Glede, Sinne, Sjalusi, Skam og Tristhet.
Sjettetrinn hadde laget fristende canapeer, og det ble servert bobler i atilige festglass.

-Foto-oppgaven gikk ut på å ta bilder som viser de ulike følelsene – hvordan vi kan se følelsene i ansiktet hos andre. Dette har gitt oss praktisk erfaring både i hvordan vi som med mennesker kan se hvordan andre har det, men også hvordan ansiktsuttrykk påvirker oss, forteller kontaktlærer Elisabeth Aarnes-Eidshaug. Smil smitter!

Aktiv utstilling

Både kunst- og designprosesser og visuell kommunikasjon har vært fokus, hvor prosjektet til slutt endte opp i en vernissage, hvor bildene er satt sammen i en ramme med passepartout og en svart, sammenleggbar folder.

De følelsene de har valgt å ta med i fotomappa si har de beskrevet og lagt ved i en lomme ved siden av bildet, hvor «publikum» dermed får mulighet for å gjette følelsene på bildet før man evt. leser om dem, forklarer Elisabeth.

Digitale ferdigheter som redigering av farger, størrelser, hvordan man må fokusere med kamera, er noe av det de har jobbet med i selve redigeringsprosessen.

En vernissage var opprinnelig en slags uformell åpning av en kunstutstilling, gjerne dagen før offisiell åpning, hvor kunstnerne gjorde sine siste justeringer innen selve kunstutstillingen ble offisielt åpnet. I dag brukes vernissage like gjerne om den offisielle åpningen av utstillingen.

PS: Utstillingen ble gjennomført kohortvis, og smittevernet er grundig ivaretatt, men på denne videoen har vi krysset opptakene under redigering.