Skoletur til los Embalses de Ardales.

Mellomtrinnet var på ekskursjon på tirsdag, for å se og lære om drikkevannskilder. Spania har ofte restriksjoner på bruken av vann, rett og slett fordi det ofte er veldig varmt her. Vi dro ut for å se hvordan vannstanden er akkurat nå, og lære om vannets kretsløp. Er det viktig å spare på vannet, og hva gjør vi om det går tomt?

Innsjøene “Los embalses” nær Ardales, er vannreservoarer. Det vil si at det er oppdemmede innsjøer, og vannet der brukes til å forsyne deler av Andalucía med vann.

Naturparkens tre store innsjøer heter Conde de Guadalhorce, -Gaitanejo og -Guadalteba. Siden sjøene ligger rett på andre siden av fjellet for Caminito del Rey, og området heter El Chorro, er det gjerne det vi kaller innsjøene også; El Chorro.

Det er plass til mer vann i demningene ved el Chorro. Selv om det sankes vann i veldig mange oppdemmede innsjøer, blir det langt ifra nok vann, så det kan nok hende det blir restriksjoner til sommeren også.
Her har elevene begrepsstafett om vann. Aktive elever koser seg med læringsaktiviteter!

Læringsaktiviteter

Elevene våre er på tur akkurat nå, fordi skolen har tverrfaglig uke om bærekraft, med fokus på vann. Der er mye lærdom i å se og snakke om vannreservene, men lærerne gjennomførte også flere gøyale læringsaktiviteter.

-Vi hadde en super tur til el Chorro med mellomtrinnsgjengen, forteller teamleder Susanne Sjåvik Iversen. -Det var litt småkjølig på morgenen, men elevene fikk fort varmen i seg etter litt aktivitet, sier hun. Bildene lærerne tok på tur, vitner om mye aktivitet og moro. -Vi hadde “Begrepsstafett om vann”, “Bondesjakkstafett” og “Capture the flag, forklarer Susanne.

Vannmangel

Spania sliter ofte med mangel på vann, selv om det sjelden er fullstendig krise. Nå er vi midtvinters i Spania, det er ganske kjølig og det skal aller helst regne en del på denne tiden av året. Det har allerede regnet litt, og vi nordboerne som bor her nede ønsket oss nok i utgangspunktet sol resten av vinteren.. Et raskt blikk på demningen, forteller om andre behov enn våre egne: Det et ganske åpenbart at det burde regne mye mer, om det skal bli fulle reservoarer før sommerens stekende varme kommer tilbake.

Elevene ser på, tar bilder av, og diskuterer vannstanden. -Vi fikk se vannstanden i to ulike demninger. Elevene tok mange fine bilder med iPadene sine, som de skal bruke videre i det tverrfaglige prosjektet denne uka, forteller lærer Susanne Sjåvik Iversen.
Ekskursjonsgjengen ruslet også en fin tur til og fra et naturskjønt utkikkspunkt.
Figuren viser vannstanden i reservoarene i området vårt. Blå stiplet: 2010, grønn linje: 2021, sort linje: 2023. Inngangen av 2023 vises i rødt. Kilde: https://www.embalses.net/comunidad-1-andalucia.html

Det er mange vannkilder i Spania. Hvis du vil lære om reservoarene vi har her i Andalucía, kapasitet, beliggenhet og vannstand sammenlignet med tidligere perioder, finner du masse info her: embalses.net

Fotoalbum fra turen:

Foto: Monica Mørkve Wesøe, Malin Ringheim, Magnus Grøneng Lindseth, Lene Ekornhol Bjektveit og Susanne Sjåvik Iversen.

Norskeskolen