Skatepark i miniatyr

Det flyter med papp i klasserommet, på benkene og ute i gangen. To klasser jobber på spreng med å klippe og lime sammen papp og plast til baner, trapper og rekkverk. Nå, under den aller siste innspurten, går limpistolene varme. Det tusjes, dekoreres og “tagges” på modellene, som forestiller forskjellige skateparker i miniatyr, skapt innenfor matematikkens og den frie fantasiens diffuse grenser.

5. og 6. trinn har hatt et tverrfaglig prosjekt, som straks er ferdig. Selve oppgaven er skapt akkurat for disse klassene. Dette er nemlig en gjeng som elsker skating, både sammen med venner i skateparken, og med miniatyrbrett rundt et bord bygge miniatyr-skatepark.

-Dette er først og fremst en øvelse i planlegging og samarbeid, forteller miljøarbeider Kristin Lygre Aasen. Faglig er det fyttet inn  kompetansemål fra flere fag. I tillegg til timene i kunst og håndverk, er målingen og konstruksjonen hentet fra matematikken, og beskrivelsene fra norskfaget. Der er målet at elevene skal levere et skriftlig dokument om hvordan de har gått frem for å lage skateparkmodellene. Arbeidsgruppene (på tre og tre, satt sammen på tvers av trinnene) hadde sin aller siste arbeidsøkt for ferdigstillelse i dag, én arbeidsdag på overtid. Det gikk nesten.

Malin hjelper til med limingen
Det viser seg underveis at gruppene som tok seg tid til å planlegge godt i forkant har kommet mye lengre enn de som begynte å klippe før planen var helt klar.

Vaffelavslutning

-Hvis vi hadde vært ferdig til tiden, altså på fredag, skulle vi hatt vaffelcafé og en lekeøkt med modellene i dag, forteller miljøarbeider Malin Ringheim. -Men da måtte jo modellene vært helt ferdige nå, og det er det jo bare noen få som er. Derfor trengte vi denne ekstra timen til ferdigstillelse.

– Men vafler blir det likevel, tilføyer Malin, og forteller at klassene har regnet ut og skal måle opp ingrediensene til en vaffelrøre som er stor nok til at alle på mellomtrinnet skal få en vaffel hver.

Denne timen skal det steikes vafler og serveres via FAU bua, skolens egen kiosk, som har vært stengt i hele år på grunn av coronaepedemien. Elever hentet ut fra flere klasser, men i samme kohort, er hentet ut for å steike opp vaffelplatene. -Hvis vi inviterer én og én klasse, kan vi kanskje åpne kioskluka for første gang på lenge, kvitrer Malin. -Vi skal servere på servietter og holder god avstand, så går det helt fint. -Det blir så stas!! utbryter Malin, og forteller om elever som gleder seg mest til nettopp det å se kiosken “åpen” igjen. Ranja og Amanda i bua byr på smaksprøve, et kjempesøtt vaffelhjerte i ordets rette forstand. Det var ikke vi som hadde oppi sukkeret, ler jentene.

En "åpen" faubod er et etterlengtet syn, og når vi kommer nærmere følger det med en etterlengtet herlig duft av nystekte vafler.
En flott, detaljert rampe er skapt. av Leon, kristiane og Mohamed.
Søte vafler er jo digg det. Men hvorfor ble de så søte? Vi kan ikke tro det er en regnefeil, snarere en praktisk liten bloopert.
Norskeskolen