Qigong i gymtimen

Den Norske Skolen, Malaga er så heldig å ha en Qigong-instruktør blant sine ansatte. Derfor har elevene de siste ukene fått en innføring i enkle bevegelser for å styrke kropp og sjel.

En litt annerledes gymopplevelse

Det er Josefina Ortega Cano som sammen med gymlærer Lucia Nunez Delgado har vist og latt elevene ta del i øvelsene. En flokk med femtetrinns-jenter, Mahdiya, Tomine, Heidi-Victoria, Frida, Thea og Geten, forteller gjerne litt om opplevelsen dette gav dem. Elevene flagger litt forvirring over hva de har fått være med på, men synes det har vært litt spennende.

Dere har vært på en sånn trening nede i kultursalen. Hva var det for noe?

-Noe sånn yogagreier, sier Frida

-Jeg vet ikke helt sikkert. Meditering? spør Thea. Yoga slash, tøying, slash meditering. Så skulle vi jobbe med kroppen vår? Også var det mye pusting. Jentene snakker i munnen på hverandre og flirer litt.

Hvor mange ganger har dere hatt slik trening da?

-To ganger. I gymmen. Eller tre ganger har det vært.

Hva synes dere da?

-Det var rart! -Det var gøy, men du blir så støl av det.

Blir dere støle?

-Jeg ble kjempestøl! -Jeg ble ikke noe støl. -Jeg blir aldri støl. -Jeg ble ikke støl og ikke svett heller, melder jentene. -Det var ikke så slitsomt. -Jeg vet ikke hva dette skal hjelpe for, egentlig da..

Men hvis dere ble litt støle så er det kanskje litt trening likevel da?

-Ja litt.

Hva synes dere om å ha Qigong i gymtimen da?

-Det var faktisk veldig gøy. -Nei. -Jo!

-Jeg vil heller være ute! – Jeg liker ikke basketball, så jeg synes dette var bra. -Det var litt gøy og litt rart, også begynner vi å le. Det skal vi jo ikke. Men vi sto sånn her helt stille da. Og når alle var helt stille var det plutselig en som prompa!

-Det var ikke noe vanskelig, men det var litt sånn tøying. -Øvelsene var veldig lette, men ikke å ta hendene på bakken sånn.. Mahdiya viser hvor langt ned hun kan strekke.. -Jeg har blitt litt mer mykere i beina, da.

Pusteøvelser, avspenning, balanse og stretching. Gjør du alle bevegelsene riktig, skal denne treningsformen forbedre helsen både kroppslig og mentalt.

Info om treningsformen:

Josefina Ortega Cano har satt sammen et enkelt program der elevene både får lukke øynene, fokusere på pusten og konsentrasjonen. Rolige kontrollerte bevegelser bygger muskler, og forbedrer tøyeligheten.

Treningsformen Qigong stimulerer og styrker ledd, muskler, sener, nervebaner og sirkulasjon på en naturlig og velgjørende måte. Metoden blir brukt både i forbindelse med «Mindfullness» og meditasjon. Millioner av kinesere har under årtusener i samklang med naturen praktisert fysiske øvelser og mental trening for å fremme sin helse. Man anser at mennesket er født med en viss mengde av grunnleggende livsenergi (Yuan Qi). Gjennom Qigongtrening kan man aktivere dette livspotensialet og dermed optimalt utnytte kroppens selvhelbredende egenskaper.

Som en del av undervisningen, er prosjektet nå avsluttet, men det vil bli satt opp gruppetreninger på skolen for hele familien, hvis det er nok interesse. Tidspunkt og mer informasjon om dette kommer. Imens du venter kan du lese mer om dette her: http://xn--levn-toa.no/qigong/

kilde: http://xn--levn-toa.no/qigong/