En sensasjon – nå har vi opplevd snø i Malaga!

Valgfaggruppa «Natur, miljø og friluft» møtte en sjelden gjest på Mijasfjellet onsdag kveld: Snøen. Sjansen for å være på fjellet akkurat når noe sånt skjer er minimal her i sørspania. Selv om værvarselet hadde antydet at noe slikt kunne skje, var det en forundret og opprømt elevgruppe som kom ned igjen fra tur. – Dette er den beste turen vi har hatt, konkluderte Frida (8. trinn) fornøyd.

Foto: Ørjan Rasmussen. -Det snødde så tett at det var nesten umulig å ta bilder, forteller Ørjan. Men dette bildet sier likevel mer enn tusen ord.

Uforberedt på snøvær

I dag sildrer regnet over skoletaket. Det er friminutt, og ungdomsskoleelevene får lov til å kose seg inne i dag, siden det fortsatt er litt uggent og kaldt ute. Det er ingen som har valgt shorts i dag, men en og annen sønn av en viking sitter i t-skjorte. Noen friluftsliv-elever som har søkt varmen i klasserommet sitt, vil gjerne vil fortelle om utflukten de har vært på.

Var dere på fjellet i går?

-Ja! Noen jenter holdt på å fryse ihjæl, roper en gutt fra bakerste benk. Jentene himler med øynene og nyanserer. -Det var både dritvarmt og dritkaldt. Vi hadde absolutt nok klær med oss, men jeg orket å ikke skifte, forteller Helene. Hun og Sarah, begge fra 9. trinn, ble veldig overrasket da det begynte å snø.

-At det skulle snø, det var vi ikke forberedt på. Vi trodde det skulle regne, det var det vi fikk beskjed om, men så snødde det! -Jeg har aldri sett det snø i Spania, sier Helene. -Jo, på Sierra Nevada∗ så, skyter Sarah inn. -Da vi var på toppen, så bare kom snøen imot oss, og vi kunne ikke se en meter foran oss, nesten. Sander og Thea lagde snøballer da vi kom ned igjen. Det var meningen at vi skulle varme saft med primusen, men den bare blåste ut. Heldigvis hadde lærer Ørjan og Stefan tatt med kakao til alle i sekken, så det ble nesten som en norsk fjelltur, forteller jentene.

En sjelden begivenhet

-At det faller litt snø på de høyeste toppene på «Sierra de Mijas» (Fjellet ved Mijas Pueblo) skjer kanskje en gang hvert 4. år, forteller Luica Palomar. Hun har også opplevd snø i hagen sin i Benalmadena Pueblo. -Men det må være minst 25 år siden, for ungene mine var små da det skjedde, minnes hun. -Den første gangen Malaga opplevde snø, var i 1954, forteller hun. Da lå snøen i Malaga by. Nettavisen «Diario Sur» skriver i dag at forrige gang snøen la seg ved Ulvehytta på Monte Calamorro (Ørnefjellet) var i 1984, altså for 33 år siden i dag.

Snøen ligger fortsatt på Mijasfjellet og Ørnefjellet. Foto, Brage Kaasin Simarud

Facebook renner over av bilder fra snøfallet, og fascinasjonen blant innbyggerne er åpenbar. Solhungrige nordmenn er ikke udelt positive, men det er bare å ta vare på denne sjeldne opplevelsen: Snøen blir ikke liggende, for allerede om et par dager er det meldt opphold, sol og 17 grader pluss igjen.

∗Sierra Nevada er et fjell med et vintersportssted som ligger 3478 m.o.h., ca. halvannen times kjøring fra Benalmádena, der skolen avvikler skidag en gang i året.