Klar, ferdig, kok!

Kokkekamp

En siste gjennomgang og spørsmålsrunde før kokkekampen er igang.

-Det er straks klart for å sette igang, sier lærer Susanne. -På brettet fins alt dere trenger. Blant kriteriene for å vinne, står det at det skal være rent og pent på bordet. Maten skal være pent lagt opp på tallerkenen, og så kommer det en jury for å smake.

-Er det også om å gjøre å bli først ferdig? lurer Lukas.

-Nei, men dere må være ferdige på tid, innen kl. 14.30.

-Klare? Sett igang!


Menyen som skal tilberedes er stekt kyllingfilet i tomatsaus, med Créme brûlée til dessert.

Alle vet hva som skal gjøres og kjenner kjøkkenet godt, forteller Susann. Nå har de 45 minutter på seg. Jeg tror ingen kommer til å snike seg unna, for her må man samarbeide og stille opp for laget sitt, om de vil vinne. I fjor hadde vi ofte kokkekamp i Mat og Helse med denne aldersgruppen, og det var veldig vellykket. Elevene blir mer selvstendige og fokuserte på kjøkkenet, må tenke selv, samarbeide godt og finne frem det de trenger uten hjelp fra de voksne.

Tilmålt tid er over på et blunk. Underveis observerer lærerne Susanne Feltskog og Vibeke Methlie elevene. En gruppe har brûléeten i ovnen etter imponerende 20 minutter. De som slurver med orden får notat på det. Godt samarbeid og stor arbeidsglede kan noteres på alle lag. Det er hårfine marginer som teller, så en jury på fem personer inviteres.

Kåring av vinnerlag

 
En jury på fem personer vurderer arbeidet nøye. Hvordan er maten presentert? Er smaken god? Kampdeltagerne har matpause og lytter spent til juriens hviskinde stemmer fra naborommet.

Dette var lekkert opplagt, mumler en fra juryen. -Noen kyllingfileter kunne vært bedre stekt, konkluderer en annen, og gir et lavere terningkast. -Tomatpotetene smakte deilig, men kunne vært litt bedre kokt, sier en tredje. -Det blir en firer likevel, for her var kyllingfileten nydelig. – Denne desserten var nydelig! Her har vi en sekser på dessert! Det vurderes, smattes og konkluderes.

Etter noen dager, og en samtale mellom lærerne over samarbeid og fremdrift, er resultatet klart:

-For godt samarbeid, ryddighet, godt tempo og fantastisk kylling og opplegg, står det på diplomene.
Vi gratulerer “The Supergirls” med den gjeve seieren!

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud