Geometrikunst

Småskolen har laget kunst med geometriske figurer, som et tverrfaglig prosjekt i matte, norsk og kunst & håndverk. Vi tok en prat med kunstnerne og fisket etter kunnskapsmålene.

Små fingre fikler med lim og papir. En gutt sitter meget konsentrert og fikser opp en firkant som har blitt skjev, og limer strimler tett i tett. Det ser ut til å være lettere å lime strimlene fast i fingrene enn å få dem til å sitte fast på arket..

-Hva har du laget her? (Jeg peker på bildet hans.)

-Un pokemon, svarer gutten bak oss, antagelig på et helt annet spørsmål, for der sitter de og småprater på spansk mens de jobber.  Jeg har fortsatt ikke fått kontakt med det utkårede, dypt konsentrerte intervjuobjektet mitt, og prøver igjen: -Men hva er det du har laget der? (Jeg forsøker å peke litt mer konkret på figuren.)

-Det er en firkant, svarer han endelig.

-Hva heter de andre figurene du har her da?

-Firkant, trekant, sirkel, og.. rektangel, svarer han etterfulgt av et langt sukk.

-Jeg må fikse opp litt, sier han, og jeg føler at jeg forstyrrer veldig med å spørre så fælt.

-Det blir veldig fint, sier jeg. -Ja, svarer han, hjertens enig.

Jeg lov å ta noen bilder, selv om han ikke er helt ferdig, og vandrer videre.

 

En jente som er ferdig og nettopp har begynt på ekstraoppgaven, har geometribildet sitt liggende ved siden av seg.

-Å, se på den fine der! utbryter jeg.

-MMMMhm! Og den er MIN!

-Er det en giraff?

-Ja!

-Hva er det den giraffen er laget av da?

-Min har hals og hale og… og geometriske former. (Hun skjønner plutselig hvilke svar jeg fisker etter)

-Rektangel, kvadrat, sirkel og trekant, ramser hun opp og peker fjellstøtt på figurene imens hun søker anerkjennelse med blikket.

-Det var helt riktig, svarer jeg, og legger til at det ble et veldig fint kunstverk. Hun nikker stolt og bekreftende, tydelig fornøyd med betegnelsen “kunst”.

Matte + Forming + Norsk

Også på småskolen er lærerne igang med tverrfaglig tenkning. – Denne oppgaven oppfyller flere læringsmål i matematikk, men også noe i norsk og i kunst og håndverk, forteller klasselærer Margrethe Heyn. -Etter denne oppgaven, kan elevene kjenne igjen geometriske former i omgivelsene sine, de kan navnene på formene, og vet hva hjørne, kant, side og flate betyr. En av de viktigste tingene vi jobbet med, var primærfargene. Derfor er alle bildene kun laget med primærfarger, elevene lærte også å lage enkle gjenstander i papir, klippe og lime, og bygge med geometriske grunnformer, samt skrive enkle, beskrivende tekster i norskfaget, avslutter Margrethe.