“App-smashing”

Temaet er Norge, landsdeler og fylker. Femteklasse er i ferd med å lande et større prosjekt som de har jobbet med i flere uker. Målet er å tilegne seg kunnskap om Norge ved hjelp av ulike uttrykksformer, film og lydopptak. -Vi bruker BookCreator som base og tar inn andre apper som Kidspiration, PaperCamera, StripDesign og GreenScreen for å lage spennende og varierte besvarelser til oppgaven, forteller kontaktlærer Beate Heggernes.

-Vi skal altså bruke app-smashing! flirer Beate. App-smashing er nemlig det “nye”, og har vært lærernes fokusområde i mai. Den Norske Skolen, Malagas IT avdeling har hatt fokus på hvordan man kan kombinere forskjellige apper og få veldig morsomme, proffesjonelle og ikke minst kreative resultater. Lærerne har vært igjennom noen øvelser med dette og har hatt det veldig moro med prosjektet.

Beate gjennomgår prosjektet ved hjelp av et google dokument hun har delt med elevene. -Her kan dere gå inn og se hvis dere trenger å se kriterier og innhold på nytt, sier hun.
Gruppa som har fått utdelt landsdelen Østlandet finner mye bra informasjon på nettet. Etter hvert utvider de prosjektet med lydfiler og eksempler på dialekter.
Samuel, Sebastian og Amir har fått tildelt Vestlandet, og velger også å søke opp litt grunnleggende informasjon på internett.

Faglig fokus og kreative innlæringsmetoder

Hovedverktøyet elevene skal samle oppgaven i er Book Creator. I dette programmet kan man legge inn film, lyd og bilder laget med andre apper. Hvordan elevene vil legge frem stoffet blir opp til dem selv, men besvarelsene må inneholde fakta om landsdelen, byer og tettsteder, hvilke fylker som hører til landsdelen, fakta om minst to av fylkene der, og litt om landskapet. Med landskap mener Beate isbreer, skog, fjorder, fjell, kyst eller elver.

Green Screen

I tillegg til Book Creator fikk elevene føring om at alle skulle bruke Green Screen i besvarelsen sin. Dette er en app man kan bruke til å kombinere forskjellige bakgrunner med opptak elevene tar av seg selv med iPadene sine. Opptaket må gjøres mot en grønn bakgrunn, slik at programmet klarer å skille mellom hva som skal med og ikke.

-Elevene KAN også bruke Kidspiration (et program for tankekart), Paper Camera (for å gjøre bilder om til tegning) og Strip Design (et tegneserieprogram) opplyser Beate. -Eller om de har andre ideer er jeg også åpen for det. 

Gruppearbeid

I grupper på to eller tre personer har de fått utdelt hver sin landsdel. Felicia, Tomine og Geten har fått tildelt sørlandet. De har forberedt setninger om sørlandet de skal lese opp foran det store, grønne teppet. -Eller ikke lese, men helst si utenat, sier Tomine. Beate hjelper til med filmingen siden alle tre har replikker. -Pass på at alle står innenfor teppet, sier hun og ser på opptaket. -Nei nå glemte jeg hva jeg skulle si igjen, ler Felicia. Så setter de opp iPadene med huskelapper på. Etter et par forsøk sitter det. Så skal de finne en bakgrunn. De tror det blir fra brygga i Kristiansand.

Heidi-Victoria, Thea, og Celina har fått utdelt landsdelen Østlandet og er i full sving med å innhente opplysninger fra internett. Thea er veldig opptatt av Fredrikstad, for det er der hun kommer fra. -Jeg savner byen min litt, sier hun, og forteller masse om hvor fint det er der. Noen timer inn i prosjektet finner jentene ut at de vil ha med noe om dialektene på østlandet også. De sammenligner hvilke uttrykk som er vanlig, og hva som kjennetegner de forskjellige variantene. For å dokumentere teoriene sine, tar de lydopptak av medelever og lærere fra forskjellige byer på østlandet.

Lyd, bilder, film og tekster samles og prosjektet landes i disse dager. -Jeg synes de har fått til veldig mye bra, sier Beate. -Jeg kunne kanskje ønske at de hadde benyttet enda flere apper, bemerker hun, men presentasjonene ser ut til å bli veldig innholdsrike.

I neste uke skal gruppene fremføre. De er nesten klare nå!

Det er ikke så lett å huske setningene utenat, og huskelappene finnes på iPadene som står på rekke og rad. Beate veileder og filmer.
Norskeskolen