Lærerstudent i praksis

Lærerstudenten Jens Nielsen reiser snart tilbake til Norge etter endt praksis ved Den Norske Skolen, Malaga. Med seg i bagasjen tar han gode erfaringer fra praksisoppholdet. Spesielt innen språk og bruk av teknologi i undervisningen, har oppholdet gitt full uttelling.

Jens har valgt norsk og fransk som hovedfag i utdannelsen sin, og har blant annet studert et år i Frankrike i løpet av utdannelsen sin. Her hos oss har vi ikke fransk valgfag. Han har derfor gitt undervisning i Norsk, engelsk og samfunnsfag, for å få et best mulig praksisutbytte. I tillegg har han fått prøve ut undervisningsformer ved hjelp av iPad, noe han ikke var helt forberedt på.

Hadde du erfaring med bruk av iPad i undervisningen fra før?

-Nei! Dette var litt av et sjokk i førsten, men nå er jeg overbevist om at iPad er et ypperlig verktøy for læring og undervisning.

Bildetekst: Jens prøver ut appen «Nearpod» som verktøy i 8. trinns norskundervisning. Appen gir full klasseromskontroll, og er et ypperlig verktøy når undervisningen skal inneholde flere komponenter som film, lesestoff, oppgaver og ikke minst når man underveis vil ha sjekkpunkter som sikrer at elevene henger med.

Er dette et arbeidsverktøy du ønsker å bruke når du blir lærer?

-Jeg kommer til å ville bruke iPad/skjermer i min jobb som lærer. Digitale verktøy gir helt nye muligheter for å sikre at alle elevene får bidratt og lært noe, i tillegg gjør iPad det enklere for meg som lærer å variere og effektivisere undervisningen.

Når det gjelder språkerfaringen, føler Jens han har fått mye igjen for å ha praksisen i Spania.

-Praksisen her er også en gylden mulighet til å lære seg spansk. Jeg vil ikke si jeg er flytende, men kommunikasjonen med lokalbefolkningen går faktisk bra.

Kan du anbefale andre studenter å ta praksis hos oss?

Jeg vil absolutt anbefale andre å ta praksis her. Kanskje spesielt de som kan tenke seg å jobbe i utlandet eller i lærerstillinger som er “annerledes”.

En god og godt tilrettelagt praksisperiode

Jens har i hovedsak jobbet med elevene i 8. og 9. klasse, i tett samarbeid med veilederne og kontaktlærerne Inger Britt Ustad  og Petter Tryggestad.

Bildetekst: Her har Jens veiledningsmøte med Inger Britt, og får tilbakemeldinger og gode tips.

-Jeg har vært bortskjemt og hatt to veiledere, og de er begge helt supre. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger og en opplæring som jeg kommer til å ta med meg tilbake til Norge! Det er også utrolig morsomt å jobbe med så små klasser som samtidig er så ulikt sammensatte, mener Jens, og legger til at han synes elevene her er veldig kreative og selvstendige, i tillegg til å være en herlig gjeng.

Hvordan har oppholdet i Spania vært utenom arbeidstid?

-Utbyttet av praksisen begrenser seg heller ikke bare til skoletiden, forteller Jens. Man blir også invitert med på sosiale ting utenfor skolen – slik som innebandy, golf og ikke minst vin!

-Jeg har bodd i en veldig enkel leilighet i Benalmádena der jeg har hatt kort vei til uteliv, havna og kollektivtransport. Det blir ikke så mange timer i leiligheten uansett, fordi det nesten alltid er bra vær og noe å gjøre eller oppleve rett i nærheten. F eks er storbyen Málaga ikke langt unna, i tillegg er sentrumet i Arroyo de la Miel veldig hyggelig og har en del å by på.

Bildetekst: Jens har fått være med på alt læreryrket innebærer. Han har vært med på utflukt til Refugio de Juanar, hatt inspeksjoner, knytt skolisser og spist lunsj med elevene i kantina.