Mattedag ved Den Norske Skolen, Malaga

Det er mandag og mattegøy både inne og ute. Vinden blåser oss nesten av banen i dag, men bare nesten. Lucia bruker fotballen i ballbingen, når hun underviser i addisjon, gangetabell og statistikk. -Det kan kanskje hende at målstatistikken blir litt påvirket av vinden i dag? På tvers av trinnene, 1-4 og 5-7, er det gruppearbeid, små og store praktiske, geometriske og matematiske grubliser. Vi tenker sammen, løser oppgaver og leker inn begrepene på årets mattedag på Costa del Sol.

Tangram

Lærer Hilde holder opp et kvadrat. -Slik skal figuren se ut når den er ferdig, sier hun. Framfor elevene ligger det små trekanter, kvadrater og rektangler som skal pusles sammen. -Der har du begynt riktig, sier Hilde. -Jeg får det aaaaaldri til, sier en som kanskje ikke har forsøkt så veldig enda. Bak på modellen til Hilde står fasiten, og blikkene er lange. -Jeg sier ikke noe om hvordan det skal være enda. Man må prøve og plages litt selv først, for å lære, erter hun. Og nemlig: etter litt pusling og et par hint, blir det rett.

Kortstokkstafett

Marianne og Teresa skulle ha kortstokkstafett i busslomma, men vinden ville ha rotet det til i dag. Stafetten foregår i kultursalen, og idet fotografen ankommer er det et lag som spurtet inn en seier. Alle kortene er samlet!

Kvadratiske figurer blir fargerike hus

På Frodes gruppe får man være litt kunstnerisk. På tavla henger det eksempler på hvordan man kan tegne hus met bare geometriske figurer. Fargene er sterke, og arkene er store. -Klart vi må bruke linjal!

Grublis gåte (vekt)

Litt mer vrient er det kanskje på gruppa til Nina. Hun har forberedt gruppearbeid, der gruppene må sammenligne fakta, gruble og samarbeide. Oppgaven handler om å finne ut hvor mye gull de forskjellige familiene eier Faktakortene ligger litt hulter til bulter. Her må vi Eliminere… Notere… Diskutere…

Origami – sommerfugler i papir

Margrethe og Macarena følger en tutorial på iPaden, og viser steg for steg kvordan man bretter en vakker sommerfugl. – Den vil jeg ha i håret, sier Noa. Min er snart ferdig, sier Marcus. -De blir enda finere enn jeg trodde, konkluderer Margrethe.

Yatzy og kort – hva blir 15?

Linda har tre kort på handa. Først hadde hun bare to. Hvilke tall kan man plusse for å få femten? Det er lurt å notere hvilke tall som “har gått”. Rett regnestykke inneholder tallet to, det er klart.

Snipp, snapp snute – så er mattedagen ute. Dette gikk jo som en lek!