17. Mai i Arroyo de la Miel, 2019

Med vind like sterk som på vestlandet, og sol vakker som på sørlandet. Med søljer, is og Gammel Jegermarsj. Ja,17. Maifeiringen i Benalmádena, Arroyo de la Miel ble like sterk, vakker og tradisjonell som i hvilken som helst kant av Norge.

17. Mai toget 2019

Dagen startet med høytidsgudstjeneste arrangert av Sjømannskirken i Parroquia de La Inmaculada Concepción, Arroyo de la Miel. Like etter gikk 17. mai toget fra kirkeplassen, i en sløyfe gjennom byen, og endte opp ved kulturhuset. Der ble det holdt høytidelige og viktige taler for dagen, med elevrådsleder Christina Alexandra Giltvedt Winness, Rektor Trude Jahren, og ordfører Viktor Navas Perez. Rektor oversatte talen sin selv, men resten av oversettelsene fikset niendetrinnseleven Hiba El – Fakiri, friskt og morsomt. -Dere, våre norske innbyggere er viktige for oss, både det dere tilfører og som våre naboer her i Benalmádena, poengterte ordføreren.

Et flott 17.maisang potpuri, og nasjonalsangen ble vakkert fremført av elevene før alle ble invitert til skolen til fest.

Christinas 17. Mai tale:

Kjære alle sammen.

Kjære alle voksne.

Kjære alle medelever.

Kjære alle dere barna som har pyntet dere for å delta på bursdagsfeiringa til vårt vakre hjemland, Norge. Dere ser kjempefine ut.

Det er en ære for meg å stå her foran en så flott gjeng. Solbrune nordmenn med nylakkerte negler, og nyfriserte hoder. Finstasen er på, og vi er klare for en tradisjonell 17. maifeiring her på Costa del Sol. Hjemme har det vært diskutert værprognoser i dagevis, og paraplyen står klar i gangen – hvertfall i Bergen!

Dagen i dag er en historisk viktig dag. Vi skylder våre forfedre å minnes innsatsen de gjorde for at vi kan stå her i dag, med en stolt nasjonalfølelse.

Norges fedre, våre fedre, møttes på Eidsvoll for 205 år siden. De kom fra bygd og by for å skrive Norges viktigste demokratiske verk, nemlig Grunnloven. Lettelsen over å komme ut av union med Danmark fikk et synlig manifest. Vi nordmenn er, og har alltid vært, et folk med ønske om å være selvstendige. Det er liksom blitt en del av genene våre.

Men det har ikke alltid vært like lett å feire 17. mai. Svenskene ble provosert over at vi feiret oss selv, til tross for å være svenskeid. Norge stod i fare under tysk okkupasjon. Den norske frihetsfølelsen ble satt til side. Vår kjære nasjonalsang beskriver kampen våre forfedre har kjempet som for eksempel i syvende strofe: “alt hva fedrene har kjempet, mødrene har grett, har den Herre stille lempet så vi vant, vi vant vår rett.” Takk! Takk for kampen dere tok, og vant. Takk for heltemodig innsats som vi høster godene av den dag i dag.

Den norske nasjonaldagsfeiring vekker oppsikt for andre nasjonaliteter. Det vet alle vi som bor her i Spania. Vi sender barna våre ut i gatene for å gå i tog. Vi viser frem Norges fremtid, og ikke våpen. Tenk så heldige! Vår egen “feria” kledd i rødt, hvitt og blått!

Etter å ha bodd i Spania noen år, kan vi lure på hva som egentlig er typisk norsk. En tur langs promenaden, og vi ser norske svinestekte kropper i minimalistisk stil. Turistspanske gloser på butikken, som mangler brunost og Tine melk. Skiene er byttet ut med padelrackert, og regnstøvlene er byttet ut med flipp flopps. Men en ting er sikkert; det finnes ikke jul uten surkål, poteter og ribbe. Vi bare elsker å være norsk i Spania!

Det er typisk norsk å være god. Men husk, det er forskjell på å være god, og å være selvgod. Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg. Gjør IKKE mot andre det du IKKE vil at andre skal gjøre mot din neste. Vi, som er fremtidens Norge, ønsker oss gode støttespillere og gode rollemodeller. Vi ønsker oss trygge hjem og trygge skoler. Vi ønsker oss ei framtid fylt med medmennesker. Lær oss å være det!

Mot slutten vil jeg benytte anledningen til å takke alle som har vært med på å gjøre denne dagen best mulig for oss alle. Så takk til rektor, fau, lærere, medelever og foreldre. Takk for alt arbeidet dere har lagt inn for denne dagen. Det er ikke lite.

Men nå syns jeg at vi burde starte 17.maifeiringen, slik vi kjenner den best. Nemlig med fokus på fremtidens Norge – her, elevene ved DNS Malaga! Så istedenfor å høre mer på taler, så går vi over til det neste på agendaen, tradisjonelle sanger sunget med barnerøst. Så med det ønsker jeg dere alle en fantastisk 17.mai!

17. Maifest

På skolen hadde “vestlandsvinden” herjet hardt med pynten, men det satte ingen demper på stemningen. Foreldrenes Arbeids Utvalg (FAU) ryddet opp og klargjorde grillene og kiosken før gjestene stormet inn. Lekene og konkurransene var det lærerne som gjennomførte. Det var lakrislissespise-konkurranse, basketstaffett, pilkast, styltegåing, potetløp og svampekasting. Is, kaker og brus ble solgt i store mengder. To spanske skoleklasser, den danske skolen og barnehagen hadde på forhånd takket ja til å feire med oss, og koste seg veldig med lekene. Tidenes største lotteri, med mange supre premier, toppet festen. Mange vinnere tok lykkelig imot klokker, ulltøfler og sjokolader, bordtennis-sett, en kransekake, flere gavekort, hudpleieprodukter og og solbriller. Lotteriet var til inntekt for 10. trinns klassetur til Malta.