Utfordringer blir muligheter

Ungdomstrinnet har valgt å snu mynten og se mulighetene isteden for utfordringene rundt covidrestiksjonene. På skolens område kan man for eksempel ikke spille fotball, bruke garderobene eller ha nærkontakt. Derfor har lærerne bestemt seg for å bruke naturen, stranden og andre arenaer for kroppsøvingsfaget. Det går fint å ha andre fag ute også, også teoretiske fag. Lærer Kim forteller om forrige ukes utedag for ungdomstrinnet.

-Første time for 10. trinn gikk som vanlig, med norsktime i klasserommet, forteller Kim. Så reiste 10. trinn til Racquet Club Benalmádena for å ha gym, men ikke med det samme. -I kafeen der hadde vi først utdanningsvalg og snakket oss gjennom ulike utdanningsløp for videregående og hvilke tanker elevene har for neste år.

Så var det halvannen time med padeltrening med fokus på forehand og backhand og taktikk i spillet. Elevene hadde studert dette gjennom omvendt undervisning dagen før, forteller Kim. Etterpå gikk ferden ned til stranda med bading og lunsj, før en ny runde med undervisning.

Hannah og Selim jobber med padelteknikkene. Tiendetrinn hadde utdanningsvalg, KRLE og naturfag utenfor skolen. Kontaktlærer Kim Slaatsveen lover at det blir mye uteundervisning denne høsten

KRLE og naturfag på stranden

Nede på stranden møtte tiendetrinn resten av ungdomstrinnet som var i full gang med livredderkurs med Vibeke Kåbuland, men 10. trinn fortsatte sin timeplan med KRLE. -Vi satte oss i ring og sammenlignet to tekster, én humanistisk tekst og en annen fra koranen. Elevene var overrasket over at budskapet i begge tekstene var det samme, forteller Kim.

Videre var det naturfag hvor elevene i forkant hadde sett en film i hjemmearbeid om mikroplast. -Vi diskuterte miljøutfordringer, før elevene samlet sammen vannprøver fra ulike dybder. Hannah, en ny jente i 10. trinn forteller at denne uka skal prøvene undersøkes for å se om de inneholder mikroplast. -Vi skal vi se nærmere på den i mikroskop på skolen. I ukene framover skal vi ta undervisningen ut når oppgavene tillater det, lover Kim, som synes uteundervisningen i fungerte suverent for hans elevgruppe.

 

Livredding

8. og 9. trinn hadde realistisk livredderkurs med klærne på. Det blir mye mer realistisk, og en god del tyngre å svømme med klærne på, fikk elevene erfare. -Vi måtte prøve å ligge på ryggen og flyte med klærne på, forteller Ingerborg og Frida. -For hvis du klarer å slappe av, kan det rette livet ditt. Jentene forteller om at de måtte prøve å redde hverandre med å kaste ut et tau. -Bekka sa et når du redder noen med hjelp av for eksempel tau, så kaller man det å redde noen med forlenget arm. -Vi lærte også om hjertekompresjoner og stabilt sideleie, avslutter Ingeborg.

Padel er spanias folkesport nummer to etter fotballen. Det er lett å få til, men likevel mye å trene på for å bli skikkelig god. Ungdomstrinnet har padel på timeplanen de kommende ukene.

Kristian har fylt reagensrør med saltvannsprøver, tatt både inne ved grunna og på dypere vann. Prøvene skal undersøkes i mikroskop på skolen. Det de skal finne ut, er om de inneholder mikroplast.

Bekka, Vibeke Kåbuland, demonstrerer hjerte- og lungeredning. Det er noe helt annet, og mye mer realistisk, å trene på livredning på stranda med bølger og klærne på, enn å trene i et basseng.

Etter Bekkas teoretiske gjennomgang, fikk elevene prøve ut redningsteknikk med forlenget arm. Denne gangen var den forlengede armen et tau.

Frida har forsøkt å svømme med langbukse og genser. Det er veldig tungt, forteller hun.

Det er overraskende tungt å trekke noen i land med et tau, forteller Frida og Ingerborg. 

Det blir flere turer til stranden denne høsten, og det er det lov å glede seg over!

Om ikke elevgruppene ikke overskrider ti personer, kan undervisningen foregå utendørs. For å gjennomføre kroppsøvingsfaget blir det flere strandbesøk og padel-økter med påfølgende strandbesøk. Det jobbes også med å innhente tilbud på golfundervisning. Flere trinn planlegger strandbesøk med idrettsinnhold og turer til parkene i nærmiljøet.

Norskeskolen