Turneringsklare turntalenter

Benal Ritmica er en sportsklubb som tilbyr turntreninger og rytmisk sportsgymnastikk. Klubben har en stor gruppe unge utøvere som trener på Polideportivo i Benalmádena Pueblo. Dette er en klubb fylt med entusiaster for sin sport, og på deres hjemmeside står slagordet «Vivimos el deporte». Direkte oversatt betyr det «vi lever sporten» Utøverne her er lidenskapelig opptatt av sporten sin, og har den som utgangspunkt for sin livsstil. To av klubbens flinke utøvere er Noa (8år) og Tale (10år). De er elever ved den Norske Skolen, Malaga. For dem er dette det aller, aller viktigste i livet akkurat nå. Til helga er det nemlig Andalucisk mesterskap!

To smilende og stolte jenter i klubbskjorter viser øvelser til ære for fotografen

– Vi kommer til å vinne, sier Noa selvsikkert. Hun har nemlig trent lenge, og gruppa hennes skal bare konkurrere mot to andre lag. Noa er nemlig i kategori A. Det vil si, den flinkeste gruppa i klubben, for hennes aldersnivå.

– Det som er litt morsomt liksom, er det at før så konkurrerte vi med nesten trettifire eller noe sånt, og nå så skal vi bare konkurrere mot to grupper, sier hun. Vi kommer enten på tredje, andre eller førsteplass, vi kan ikke bli på fjerde, femte, sjette, sjuende.. Noa teller nedover på fingrene.

– Du har fått mange medaljer før? – Ja vi vant «Grand Prix». Det blir som «Eurovision» bare at det er med sport. Det finnes løping og mange ting med sport, men jeg var med i gymnastikk, og sa vant jeg. Også var vi med i en konkurranse der de (Noa peker på Tale) kom på andreplass og vi kom på førsteplass. Sist gang det var Andalucisk mesterskap, så vant begge!

Noa har tatt med noen tidligere medaljer til fotograferingen. Tale har vunnet en som er helt lik, og får låne den av Noa. – Jeg har mange pokaler hjemme også, sier Noa.

Mye å se frem til

I takt med alder og tilegnet kunnskap får utøverne større utfordringer og flere øvelser.

– Våre grupper driver bare med gymnastikk, forteller Noa.

– Men bruker dere ikke baller og kjegler og sånt i rytmisk sportsgymnastikk da?

– Nei, da må du gå i en kategori større, da begynner du i «Infantil» og da begynner du enten med ball eller rockering.

Blir dere delt inn etter alder?

– Ja, etter alder og etter hvor flink du er, svarer Tale. – Hun er A og jeg er C.

– Det er sånn ar vi konkurrerer med de som er på samme nivå som oss, forklarer jentene.

Tale har bare vært med i klubben et halvt års tid, men har rukket å være med i flere mesterskap allerede.  – Jeg begynte å trene rett før gruppa mi begynte å konkurrere, så jeg har fått være med på like mange konkurranser, sier hun. Selv om hun bare har to faste treninger i uka, liker hun å øve mye. Hennes gruppe består av åtte utøvere, og kalles «Grupo Mini». En øving varer gjerne i tre timer nå før et viktig mesterskap. De har mange kollaborasjoner det vil si øvelser der laget samarbeider og lager formasjoner. Det krever at alle er tilstede.

– Og det er derfor superviktig å møte til alle treningene. – Det er litt som cheerleading, men mer «ballettete», forklarer Tale og Noa. Vi står hjul, turner og går i spagaten.

Detaljer er avgjørende

Til konkurransen kles gruppene opp i like klubbens klær og deltagerne sminkes. Den påfølgende ordstrømmen om klesrutiner, skifteprosesser og sminke, forteller at her er vi inne på et tema som engasjerer. – Alle må være helt like, og vi har rosa leppestift og rosa øyeskygge forteller Tale. Noas gruppe har hvit og lilla øyenskygge. – Etterpå begynner vi å varme opp og strekke.. Vi gjør, mye rare ting, fniser jentene og vifter litt med armene for å vise. – Det er viktig å holde haka oppe og smile, ellers taper jeg! Noa spretter opp og viser hvordan haka må strekkes. Vi går på tå hele tiden, og når vi løper må vi sparke beina helt opp på rompa. Alle sånne småting er viktig, fyller Noa inn.  Både under trening og konkurranser er reglene veldig strenge, men det forstår de er viktig hvis de skal bli gode. – Og gode skal de bli, det er de enige om. To par øyne møtes i begeistret enighet.

Har du et barn om er glad i å drive med sport? Her på Den Norske Skolen, Malaga er vi opptatt av å legge til rette for at elevene våre skal finne sin sport, og hjelper dere gjerne å finne fram i det lokale, rikholdige sportstilbudet. Ta kontakt med oss!

Vi ønsker turntalentene våre lykke til med turneringen i helga!