Skolebesøk i Los Pacos

Ungdomsskolen dro tirsdag på besøk til en spansk ungdomsskole, Eduardo Janeiro, i Los Pacos, Fuengirola. Våre elever hadde med seg presentasjoner om Norge, mat, musikk og tradisjoner hentet fra Norge. De spanske elevene viste presentasjoner om Fuengirola. Det ble arrangert forskjellige bli-kjent-leker, og en slags speeddate der elevene stilte hverandre spørsmål. Elevene koste seg sammen, fikk praktisert litt spansk og ble litt kjent. Faglærer på ungdomsskolen, Petter Tryggestad, forteller om dagen.

Initiativtaker, læreren José Carlos, deltok på et prosjekt ved Universitet i Málaga, der han skulle undersøke hvordan utlendinger i Málagaområdet integrerer seg i lokalsamfunnet. Den Norske Skolen Malaga fikk invitasjon til å delta, og Linda meldte seg gledelig. Her startet det som ser ut til å bli et meget fruktbart samarbeid, der elevene våre virkelig får praktisert spanskferdighetene sine, samtidig som de kan knytte vennskapsbånd med lokale ungdommer. Her startes samlingen i gymsalen. José (i midten) Linda (t.h.).

En milepæl er nådd; Endelig har vi fått til et samarbeid med en spansk skole, der elevene får praktisert sine språkferdigheter. Ungdomskoleelevene fikk møte elever i 3A og 3C ved I.E.S. Eduardo Janeiro (Instituto Ensenaza Secundaria (ungdomskole)) til en hyggelig og lærerik dag på deres nybygde/renoverte skole.

-Vi tok toget til Los Boliches, Fuengirola, og ruslet de ti minuttene opp til skolen som ligger i den vakre bydelen Los Pacos. Profesor José Carlos Pozo ønsket oss velkommen, og allerede i entreen fikk vi se bevis på at de spanske elevene hadde lært om Norge de siste ukene. I engelsk hadde de jobbet med temaet “ulike land”, og Norge var tydelig sterkt representert på plakatene som var hengt opp rundt omkring.

I gymsalen ventet våre elever spent på elevene fra 3A (tilsvarer 9. trinn i Norge). De hadde samlet seg på den ene siden av gymsalen. Spenningen preget rommet, og inn kom elevene på rekke og rad sammen med skolens engelsklærer. Skolens rektor Mónica Montaño Candelario ønsket alle velkommen, og uttrykte stor begeistring og forventning til et samarbeid som forhåpentligvis vil vare i mange år fremover.

Nå var det endelig tid for å bli bedre kjent med de spanske elevene. José Carlos hadde forberedt en rekke bli-kjent-aktiviteter som fikk snakketøyet i gang. Det var imponerende å observere hvor raskt isen ble brutt, og elevene brukte ikke lang tid på å bli varme i trøyene.

Etter en liten time gikk ferden videre til auditoriet. Elevene ble plassert i par på tvers av skolene. Her viste elvene frem videoer som de hadde laget i grupper. Vi fikk lære mye om Fuengirola, og spanjolene fikk en introduksjon om flere sider ved Norge, alt fra Preikestolen, norsk musikk, norske mattradisjoner, Bergen by og norske fjorder. Etter dette ble elevene våre utfordret til å forklare sidemannen hva som kjennetegner en norsk fjord.

Videre fikk vi være med på noe som minnet om speed dating, der alle måtte snakke med alle om temaer som opptar ungdom flest. Det var fantastisk å se og høre hvor lett praten gikk, forteller Petter tryggestad.

Norskeskolen