Samefolkets dag

Samefolkets dag ble markert ved skolen vår i dag. Vi har en gutt på åttende trinn av samisk opprinnelse, Adam Ravn Torrissen. Hans mor, Ann Ravn Jarlsdatter, tok med seg flere samiske ting og kom på skolebesøk for å fortelle om Samefolket i dag.

En samisk barnelue, et halvt gevir, et reinsdyrskinn, et par selskinnssko, en veske, to flagg og en stor boks med reinskav hadde Ann med til elevene ved Den Norske Skolen, Malaga. Nesten alle skolens klassetrinn tok turen innom utstillingen for å snuse inn litt samisk atmosfære og høre om samefolkenes liv og kultur.

8. trinn startet dagen med å lære om samene i norsktimen. Så fikk være med å lage utstilling ved å tegne av noen samiske motiver, som Ann fikk henge opp over utstillingen sin. Med samisk rock og joik som bakgrunnsmusikk, ble det en fin og stemningsfull time, der Ann fikk fortalt ungdommene om de forskjellige samene, om joik og hva elementene i flagget symboliserer.

Spennende kulturskatter

Så kom publikum. Ann hadde satt av en time der andre klasser skulle få komme og se på sametingene og stille spørsmål. Nesten hele skolen kom innom, og det var kø i døra. -Er det geviret ekte? Noa gjorde store øyne. – Selskinnsskoene og den lille veska i reinsdyrpels ble sendt rundt fra elev til elev, som holdt dem varsomt som skatter. Det var rart å holde i geviret som her og der hadde litt pels på seg. – Mange samer lever av reindrift, forklarte Ann. – I gamledager brukte de skinnet til sko og klær, og som isolasjon i lavvoene. Babyene deres sov på skinn. De brukte kjøttet som mat, og av gevirene lagde de våpen og smykker, som de brukte og solgte eller byttet til deg andre varer med, fortalte hun. Samene lager fortsatt fine ting av reinsdyrene som de bruker eller selger.

På vei ut fikk mange elever smake på reinsdyrkjøtt, smaksatt med urter.