Sam er forsvunnet!

I morgenskumringen, med mystisk bakgrunnsmusikk samles fjerdetrinn til samtale. Det har skjedd noe kriminelt! Sam, bamsehunden til 1. og 2. klasse har forsvunnet! -Politiet har noen mistenkte, hvisker kontaktlærer Monica, men de trenger hjelp av oss til å løse mysteriet.

Det er nesten litt for skummelt og virkelig. “Politiets” seks mistenkte er Margrethe, Mette, Trude, Stig, Kurt og Daniel, og det henger “Mistenktplakater” av dem på korktavla.

-Alle de seks var innom skolen med forskjellige ærend søndag, og nå må dere hjelpe til å sjekke dem ut av saken, sier lærer Monica. Etterforskningen har allerede samlet fotavtrykk og fingeravtrykk, og blant arbeidsverktøyene får elevene forstørrelsesglass.

-Dere i 4. trinn er nemlig detektivene som skal løse denne saken: Hvem har stjålet Sam?

Detektivene har tatt kule detektiv-bilder, og fått identifikasjonskort til å ha rundt halsen når de er ute på oppdrag. I Detektiv-konvoluttene ligger det fingeravtrykk fra klasserommet, og av de mistenkte.. Og et skoavtrykk! Hvem har sånne sko? Og hvilke skostørrelser har de mistenkte?

første oppgave; Sammenligning av fingeravtrykk. Hva betyr å "sjekke noen ut av saken"?

Hva er et alibi? Alle de mistenkte var innom skolen på søndag, og den som så Sam sist, var Margrethe. Hun hadde hatt Sam med seg på spa, for han trengte å stelle seg litt. Hvordan kan vi vite at hun snakker sant? Hva gjorde Kurt og Trude på skolen på en søndag?

Krimfortelling

Det dramatiske plottet er selvfølgelig iscenesatt, og det er kanskje ikke helt sant at politiet har tatt fingeravtrykkene. Det finnes likevel et riktig svar på denne krimgåten, som detektivene skal finne frem til gjennom ulike undersøkelser. – Vi vet heldigvis at vi skal finne Sam denne uka, og de små som er litt opprørte nå, skal få han tilbake, forsikrer Monica.

-Når det bare gjenstår noen få mistenkte, skal elevene få intervjue dem. Vi skal jobbe med spørsmålsformuleringer og skrive intervju. Elevene får også hver sin krimbok som de skal lese hjemme og på skolen. Dette krim-plottet skal lede til at elevene i 4. trinn selv skal kunne skrive spennende krimhistorier i enden av prosjektet, forteller Monica.

LYKKE TIL MED ETTERFORSKNINGEN!