Pizzarestaurant DNSM

Rødrutete duker, menyer, bestikk og krydder. Det ser ut som en ekte Italiensk pizzarestaurant i klasserommet til 1. trinn i dag. Flammene i pizzaovnen gløder omkapp med kinnene til den ivrige pizzakokken Othelia, som nettopp har komponert sammen en Tacopizza til selveste rektor Trude. Ved nabobordet sitter kundene Madeleine og Isak og venter på at en av servitørene, Friden, Henry eller Leah, skal komme å ta imot deres bestilling. Det er andre fredag med rolleleken, og alle er travelt opptatt i restaurant DNS Málaga.

Lærer Cathrine og assistent Astrid deler ut roller og setter igang læringsleken.

Lekbasert, tverrfaglig læring

Førsteklasse setter seg i ring på gulvet rundt lærer Cathrine Fjeldly, og skal få utdelt roller før restauranten skal åpne. -Hvem får være kunde, servitør eller pizzakokk, og hvem skal slå stå i kassa? Elevene har bare gått på skolen i fire uker,  men har allerede lært mye om å vente på tur, rekke opp handa og være tålmodige. Læreren snakker lavt, så elevene må lytte.

-Jeg tenker at du skal få være servitør denne gangen, bestemmer Cathrine, og henger en rollelapp rundt halsen til en elev. -Jeg vil være iskremselger!  Noen ønsker innfris, og andre ikke. Det går fint, for elevene vet at det blir en ny sjanse neste runde.

Lærer Cathrine forteller at denne lekbaserte læringsøkten inneholder mange fag. Elevene tegner bokstaver, leser, regner og samarbeider. I pizzadisken og isdisken må man følge oppskrift, og det blir mye muntlig rollelek. Hver økt krever også litt opprydding og sortering.

Inspirerende detaljrikdom

Pizzarestauranten er imponerende detaljert og forseggjort. Det er tydelig at læreren har lagt ned noen timer i forberedelsene her, men så skal leken også pågå en stund.

Cathrine sier det tok litt tid å lage alt sammen, men så skal også leken få vare litt og utvikle seg. -Jeg har forberedt en bank der men kan ta ut penger og veksle, men den har ikke åpnet enda. -Det holder sånn det er nå, så det ikke blir for vanskelig. Noen kan regne og skrive litt fra før, og de fleste kan telle og etterligne bokstaver.  -Vi kommer til å holde “åpent” litt hver fredag, så det er tid til flere rollebytter. Korte intervaller hjelper til så elevene klarer å holde fokus, forteller hun.

Bak isdisken står Anelia. Hun har alle smakene rektor drømmer om – også pistasj. Rektor Trude forter seg å kjøpe en stor isdessert før pizzaen er ferdig. Så hun går i kassa til Bjørn Matheo og betaler

Servitørene noterer pizzabestillingen til Madeleine.
Det står en pizza i ovnen, med tomatsaus, skinke og ost.
Trude har lyst til å bestille pizzaen Ananasfantastisk, på grunn av det fantastiske navnet, men ender på tacopizza isteden. -Jeg liker jo ikke ananas på pizza, innrømmer hun.
Råvarene ligger klare til pizzakokkene, som må følge kundenes oppskrift nøye, skal det ikke bli klager!
I isdisken finnes det masse godt. Her er det vanskelig å bestemme seg!

Læreren klapper i hendene og forteller at det er ryddetid. Etter friminuttet skal vi fortsette med restauranten litt til, lover hun. 

I kassa plusser Bjørn Matheo sammen pizzaprisen og brusen. Det er godt med litt hjelp fra Astrid når Trude skal betale maten sin.
Jordbærispinnen ser helt ekte ut. Den er laget av plastelina. Isak har kjøpt den for pengene sine. Den kostet 5 kroner, tror han.
Pizzakokkene må følge oppskriftene - det er ikke så mange som bestiller pizza med løk og paprika i dag.
Servitørenes bestillingslapper festes på oppslagstavla, akkurat som på en ekte restaurant.

PS: Bildene er tatt over to fredager, så det er derfor elevene har litt forskjellige klær. Vi forsikrer at det ikke er fordi de har sølt pizzasaus. Den er jo ikke på ekte 🙂

Norskeskolen