Pizarra

Hele barnetrinnet, og flere elever fra mellom- og ungdomstrinnet, har vært på skoletur til Pizarra. Turen opp til Kristusstatuen er en tur som passer for de aller fleste, og elevene våre fikk en fantastisk utedag sammen med hverandre og den spanske vårsolen.

Stiene går inn i skogen gjennom et rekreasjonsområde midt i byen, og snirkler seg opp og gjennom noen spennende steintrapper i fjellet. Videre kan du velge å gå mot venstre ut mot blomstersletta, rett opp igjennom steintrappene og skogen, eller gjennom skogen og ut til høyre mot flere utsiktspunkt og spennende grotter.

Første utsiktspunkt over byen, men fortsatt et stykke igjen til toppen.

Hovedstien til “El Santo” går opp til et av de høyeste områdene i Sierra de Gibralmora. Med en estimert gangtid på 2 timer og 45 minutter har stien en total distanse på 5868 meter, med et høydepunkt på 134 meter, sier kommunens opplysningsside.

Steintrappene var spennende. Flere gikk glipp av dem på vei opp, men fant dem heldigvis på vei ned igjen.

Litt historie: Jesus hellige hjerte

Det var Greven av Puerto Hermoso, Don Fernando Soto Aguilar, som først beordret at det skulle støpes en 2,5m høy på toppen av fjellkjeden over Pizarra. Skulpturen ble kalt “Sagrado Corazón” og var i bronse og støpejern, montert på en roterende plate. Dette skjedde allerede i 1916. Dette monumentet blir velsignet 12. januar 1921 av biskopen i Málaga, Don Manuel González. Derfor feirer skulpturen 100pårs jubileum nå i 2021, men det er ikke den samme skulpturen som står her nå.

Under borgerkrigen i 1936, ble skulpturen revet av basen, kastet i kløften og smadret. I 1940 ble det installert et stort trekors på restene av den hellige skulpturen. Senere ble også dette ødelagt, denne gang av et lynnedsslag, og ble erstattet av et nytt krusifiks, som forble på stedet helt til den 20. desember 1994. Den statuen som vokter over byen i dag, ble reist i anledning av et nattverdsarrangement  “Kroningen av Jesu nye hjerte”. Flere sogneprester i området arrangerte en pilegrimsreise opp til statuen, med fremmøte av et stort publikum. Dette arrangementet gjentas hvert år den 28. februar.

Skulpturen er et arbeid av Jaen-skulptøren Don Miguel Fuente Del Olmo, født i Andújar i 1940 og professor i skulpturavdelingen ved fakultetet for kunst i Sevilla. Skulpturen heter “Det hellige hjertet av Jesus” og er plassert på et av de aller høyeste punktene i Sierra de Gibralmora, der han med åpne armer står vendt mot byen Pizarra og dens fruktbare slette.

Kilde: https://www.pizarra.es

1. - 4. trinn gikk sine egne veier. Her er de på den siste sletta før de er fremme ved Jesusstatuen.
Angelika og Chantel er fremme. Alle, både store og små, kom seg helt opp!
Benne var førstemann opp og fikk god tid til å kose seg i solen.
Det er satt opp ny turistinformasjon i anledning 100års jubileet.
Fotograf Nathalie tok flotte naturbilder på turen. I albumet under får du se flere av dem.
Knallvær og fornøyde ansikter er aldri feil.
Gutta på tur
Årets storebror bærer sekken for lillesøster <3
Its the climb. På vei opp til skulpturen er det mange flotte folk å dele tanker og oppdagelser med.

Skoleturen til Pizarra, var en alternativ tur for dem som av ulike grunner ikke kunne eller ville bli med til Sierra Nevada, men er virkelig ikke noe dårlig alternativ. Det tar litt over en time å gå rett opp til toppen, om du er rask og sprek. De minste, med litt lek og opplevelse innblandet, brukte litt mer enn to timer opp. Barnetrinnet tok lunsjen på et utsiktspunkt, imens de store spiste på steintrappene ved foten av skulpturen.

Foto: Flere lærere og elever har tatt bilder på turen, men de fleste er levert av elev Nathalie i 10. trinn, som viste frem stort talent for motiv og komposisjon. Takk for hjelpen, Nathalie!