Mexikanske Flautas de pollo

Nå skal du på lære å lage noe skikkelig godt, nemlig autentiske Flautas de Pollo (kyllingfløyter). Oppskriften er fra det tradisjonelle Meksikanske kjøkkenet, og læreren vår i dag er Adriana, Lisis mamma.

Oppskriften er forholdsvis enkel, og lett å lære seg utenat.

-Når du lager mat kan du prøve deg fram, sier Adriana. Det er ikke slik som med baking, der de kjemiske prosessene er viktige for å få et vellykket resultat. Jeg er ikke så flink til å bake, men når jeg lager mat kan jeg eksprimentere, og det er jeg bedre til, ler hun.

Elevene som aldri har laget denne typen mat før, trenger allikevel å notere litt underveis, mener faglærer Susanne, og ber elevene å ta med blyanter og ark til kjøkkenet.

Deigemnene kjevles til små tortillalefser. Du kan presse deigen ut mellom to fjøler, og bruke plastfolie så deigen ikke setter seg fast på kjevlet.

Tortilla av mais

Tortillane kan kjøpes ferdige, men det blir ekstra godt om du lager dem selv.

Du trenger:

Maismel (Harina de Maiz para arepas y tortillas)

Lunket vann

Salt

Slik gjør du:

Mengden mel du trenger, er avhengig av hvor mange tortillas du vil lage, men 3-4 dl. blir ca 5-6 lefser. Hell på lunkent vann (ca 40 grader, til deigen er lett å forme. -Den skal ha konsistens som leire, sier Adriana. Så deler du deigen opp i emner som er ca. like store som egg, og kjevler dem flate mellom to blad med plastfolie. Press den så tynne du kan.

Tortillane stekes på middels varme til de får en gylden farge.

 

Det trenger ikke være så mye fyll i hver lefse. Pass heller på at de holder seg sammen.

Fritering

Fyll tortillaene med kylling, rull dem sammen og fest dem med tannpirkere, så de holder seg sammen mens du friterer flautaene.

Adriana Ramírez Pastrana er moren til Lisi på 9. trinn. Adriana er veldig glad i å lage mat, og sa ja med en gang da hun ble spurt om å komme til skolen for å lære elevene å lage en mexikansk rett.

Når kyllingen er ferdig, skal den være så mør at den faller fra hveranfre om du river i den med en gaffel.

Kylling

Kyllingen som lefsene skal fylles med skal kokes i vann i ca. en time, til den nesten faller fra hverandre og kan strimles med en gaffel, I kokevannet tilsettes litt salt, epleeddik og en halv løk. Du kan også putte nedi litt hvitløk.

Toppet med Salsa verde, crema fresca og rikelig med raspet fersk ost, blir retten virkelig smaksfull og lekker.

Salsa de aguacate (salsa verde):

  • modne avokadoer
  • Saft av 2-4 små sitroner eller lime tilpasses etter smak
  • stor bunt med koriander hakket
  • 2-3 jalapeños eller annen grønn chilipepper etter eget valg. Hvis du ikke liker sterk saus, kan du bruke grønn paprika isteden
  • hvitløk etter smak
  • Salt etter smak
  • Olje, vann eller ørlitt epleeddik for konsistens og smak, etter ønske

Kjør alt sammen i en blender eller stavmikser til du har en jevn, grønn saus.

Denne anretningen er uten tomat, etter elevens eget valg. Det mangler litt rødt, men er uansett rålekker.

Anretning

Når du skal servere denne retten, legger du de ferdig friterte flautasene på tallerkenen, strør over litt frisk salat, nyhakket koriander og skiver med tomat. Så strør du på en god neve med raspet fersk ost, helst meksikansk, og sprinkler raust med grønn saus og creme fresh over retten.

Tips: Retten kan også serveres med skiver av frisk avokado, ferskhakket løk eller salsa pico de gallo.

 

Kilde for oppskriftssjekk:

Norskeskolen