Linser og laser

Vitensenter-metodikken Trygve Fintland tilegnet seg da han var med i et pilotprosjekt under dannelsen av Vitenfabrikken i Sandnes, farget av på undervisningsmetoden han brukte denne uken da 5. trinn skulle lære hvordan øyet virker; Nemlig prinsippet om å leke seg til løsninger, og “learning by doing”. Det ble en leken time med mye tid til forskning og utprøving.

Som opptakt til leksjonen fortalte Trygve et eventyr om de gamle greske gudene, om guden Persevs, som gjorde sjømonsteret, som skulle drepe Andromeda, til stein med å bruke øyet til Hades.

-Temaet var egentlig øyet, begynner Trygve. Vi snakket om stjerner og lys, med overgang til linser og optikk. Så tok vi en titt på stjernehimmelen via heavens-above.com og fant stjernetegnene, først som lyskilder langt borte, så via sterkere linser for å se bedre.

Hvordan virker linser?

Videre demonstrerte Trygve hvordan man kan bøye lysstråler når de treffer en overflate, på samme vis som linsa i øyet vårt samler lyset på netthinna. -Noen ganger gjør ikke musklene som former linsa i øyet en god nok jobb, slik at man blir langsynt eller nærsynt, demonstrerte Trygve. Da trenger øynene en hjelpelinse, nemlig briller.

Elevene fikk se eksempler på totalrefleksjon, som er selve prinsippet bak fiberkabling som bl.a. gjør det mulig å spille spill på internett. For å demonstrere refleksjon brukte klassen røykmaskinen i kultursalen, laserlys og speiler, og god tid til å utforske selv.

-Til slutt hadde vi en oppsummering i Maclaben (datarommet) hvor vi så på en modell av øyet og sammenlignet de fenomenene elevene hadde sett, forteller Trygve, og legger til at elevene ville ikke ha friminutt men syntes det var leit da timen var over.

Det finnes ikke bedre attest en det!

Linser og laserpenner forklarer prinsippene
En riktig god opptakt via en gammel historie om øyet fanget elevenes oppmerksomhet
Learning by doing - god tid til å forske selv er et godt krydder som gjør elevene sugne på læring

Pilot til Vitenfabrikken

Lærer Trygve var med i prosjektgruppa (før Vitenfabrikken i Sandnes ble bygget) da han året etter videregående jobbet som sivilarbeider. Der var han med på å lage en pilotutstilling om matematikk og astronomi (Alle teller/Abel-loftet), Leonardo da Vinci (mekanikk), og diverse by- og industrihistorie om Sandnes.

-Det var ukentlige møter med arkitekter og bidragsytere og det var en spennende tid. Vi hadde veldig mye samarbeid med lokale barneskoler og ungdomsskoler gjennom diverse prosjekter. Jeg var ofte formidler, det var mye rollespill og historiefortelling iblandet naturvitenskap/realfag, noe Vitensenteret fortsatt tilbyr i dag. Jeg var også med og laget en del utstillingsmateriell og var bidragsyter på opplegg, forteller Trygve.
Norskeskolen