Hjemmearbeidsdag

Tenk deg at du har en ungdom i huset som tar ansvar. Sånn skikkelig ansvar. En som tar husarbeidet, vasker og rydder. Som setter opp et matbudsjett, handler og lager en treretters middag til familien og tar oppvasken etterpå. Foreldrene på niendetrinn ved Den Norske Skolen, Malaga fikk oppleve dette – en vakker tirsdag i april.

Nikolai har fått på seg forkleet og har tatt fram ingrediensene til dagens middag.

-Det var ganske mye å gjøre.. Man fikk se hvordan foreldre har det, da. 

                                                                              Nikolai, 9. trinn

Flinkiser

Rapportene elevene leverte etter endt arbeid, var enestående. -Du kan plukke ut hvem du vil å intervjue, for alle her gjorde en kjempeinnsats og alle imponerte, skryter Inger Britt på vei opp i klasserommet. Stian, Linnea, Mariam og Nicolay meldte seg frivillig til et intervju, og ble med ut for å vise frem rapportene sine og svare på noen spørsmål.

Arbeidstid og forviklinger

Arbeidstiden var satt å vare fra kl 08:30 – 15:20. For å komme igjennom alle oppgavene var det viktig å komme seg opp om morgenen.

-Hvordan var det å jobbe hjemme på hjemmearbeidsdag?

-Det var tungt. Men det var veldig gøy da, sier Linnea. Du fikk prøvd ut litt hvordan det var å være hjemme. – Mye gøyere å ha en plan, skyter Maryam inn. -Ja, for hvis det hadde vært en vanlig fridag ville vi nok sikkert, hvert fall jeg, ligget hjemme i senga og ikke gjort noen ting, innrømmer Linnea. -Men når vi faktisk måtte gjøre det, så er det er utrolig hvor mye man faktisk får tid til å gjøre i løpet av en dag.

-Tenkte dere det, at det kanskje var litt mye dere skulle gjøre i løpet av en dag?

-Eh.. Stian drar litt på det.. Det var ikke så mye jeg egentlig skulle gjøre, men i løpet av dagen ble det bare mer og mer. Ting tok litt lengre tid enn jeg trodde det skulle gjøre. Jeg tenkte jo for eksempel at det skulle være kjempefort gjort å gå tur med Zorro, da, hunden. Men det som skjedde var at da hoppet hunden jo såklart oppi en eng med sånne der pigge-ball greier. Da stod jeg der en halvtime og plukket sånne, så da ble hele “scedulen” flytta.

-Hva hadde du satt opp at du skulle gjøre denne dagen? Du skulle gå tur med bikkja, og?

-Ta oppvasken, henge ut tøy, ta inn tøy, sette på vaskemaskinen, lage mat..

Handlingen tok også litt tid. Maryam fikk ikke handlet før etter lillesøster skulle bli henta på skolen, så for henne ble det litt seint. På formiddagen ryddet hun rommet, forteller hun. Også skulle hun vaske husets tre bad, men hun rakk ikke så mye som planlagt, men hun satte på vaskemaskinen og brettet det som lå der, ryddet og vasket kjøkkenet.

-Så tok jeg pause fra ett til tre for å handle. Så lagde jeg maten og ble ferdig med den.

-Du ser på handleturen som en slags pause?

-Ja.

-Endte du med å gjøre akkurat det du hadde planlagt å gjøre, eller?

-Nei

-Hva skjedde?

-Nei.. eh. jeg våknet jo ikke klokka halv ni da.. Så da måtte jeg droppe.. badene.

-Hva synes mamma om det da?

-Hun visste ikke at jeg hadde tenkt å vaske badene for hun hadde ikke sett planen min. Så hun ble jo imponert uansett..

Ting Tar Tid

-Jeg fulgte planen og det gikk greit, forteller Nikolai. -Jeg overlevde planen min. Jeg skulle vaske balkongen og vaske vinduer og så skulle jeg handle, lage mat og vaske opp etter meg etter maten.

Linnea hadde en litt alternativ hjemmedag, for hjemme hos henne pusser de opp. Vasking ble det litt vanskelig med. Hun fikk derfor i oppdrag å male, et arbeid som viste seg å være tidkrevende.

-Jeg malte. Jeg skulle egentlig male fra ti til tolv, men jeg endte opp med å male fra ni til halv tre, og likevel ble det bare ett strøk, forteller Linnea. Middagslagingen tok heldigvis ikke så lang tid som hun trodde, så alt i alt gikk hjemmearbeidsdagen hennes “ganske greit”.

Meny

-Hva stod på menyen hjemme hos dere?

-Jeg lagde pizza! Til forrett hadde jeg sånn serranoskinke med vannmelon, ost og druer. Og så til dessert så hadde vi fruktsalat, forteller Linnea.

-Jeg hadde, til forrett hvitløksbrød med ost på toppen, og til hovedrett så var det biff med asparges og litt salat også til dessert var  det Toro Brownies med pisket krem, sier Stian.

Nikolai hadde grønnsakssuppe med kyllingfilet, kokt potet og salatblanding, og til dessert så ble det fruktblanding med is.

-Jeg lagde “Suprese” til forrett, som er tomater og en type fetaost “ting”, sier Maryam og viser frem et bilde med pent anrettet forrett, Pasta med kylling og champignon også sjokolademusse med bringebær til dessert…

-Wow, det hørtes godt ut! Ble foreldrene deres fornøyde med å få servert ferdig middag?

Alle nikker og mumler litt beskjedent og smiler. Jo, de tror foreldrene ble fornøyde med å få så god mat servert. -Det ble ikke sånn skikkelig godt, men det smakte helt greit, modererer Maryam.

Det var litt hardt å ha hjemmearbeidsdag, synes Nikolai. -Man fikk se hvordan foreldre har det, da, innrømmer han. Elevene skjønner godt at det er en grunn til at foreldre maser om å få litt hjelp.

-Er det noen som tenker at “Ja dette var kult, jeg har lyst til å bli hjemmeværende”?

Det kommer et enstemmig nei-kor til svar.

.. -Eller litt, sier Stian. Han trivdes med hjemmeoppgavene sine. Men det ble veldig hektisk, for han måtte samtidig bli ferdig med en engelsk innleveringsoppgave. -Så jeg lagde desserten, forretten og desserten og dekte på og tok bilder og så tok jeg det av bordet igjen, lagde neste rett dekket på og tok bilder igjen, for å ha bildene ferdige til planen sånn at jeg fikk startet på engelsken. Vi spiste ikke før veldig seint, klokka ett eller noe.. på natta.

-Så seint?

-Det skjedde sånn masse hektiske greier så vi rakk aldri å spise. Så jeg pakket bort maten, tok den fram igjen og varmet den opp litt. Vi var alle i arbeid og opptatt. Men maten var fortsatt veldig god, forsikrer han.

Prosjekt Hjemmearbeidsdag, kriterier

Kriteriene for hjemmearbeidsdagen ble utarbeidet hovedsakelig for Mat- og Helsefaget, men inneholder delmål innen matematikk (budsjett og regnskap) og norsk (rapport, plan og konklusjon). Kontaktlærer Inger Britt Ustads fullstendige kriterier for arbeidsdagen kan du lese her:

Kriterier for hjemmearbeidsdag 25/4-17 – 9. trinn

Oppgave:

Tirsdag 25/4 skal du jobbe hjemme, altså ha en hjemmearbeidsdag.

Arbeidstiden din varer fra kl. 08.30 til 15.20 som vanlig.

Innenfor denne tiden skal du planlegge og gjøre:

  • Husarbeid (rydding, vasking, klesvask, vindusvask, hagearbeid e.l)
  • Lage 3-retters middag til familien din (forrett, hovedrett og dessert)

Du skal lage en plan for denne dagen og i denne planen må du sette opp: (denne planen skal lages tirsdag 18/4)

  • Plan for husarbeidet (hva og hvor lang tid tenker du at du kommer til å bruke, samt tidspunkter for dette) Husk at du også må være med og handle maten du skal lage.
  • Hva vil du lage til middag? Oppskrifter/bilder på alle rettene + hvor lang tid du tenker at du trenger på dette arbeidet
  • Budsjett på matlagingen (max 30 euro) Hvor mye tenker du at matvarene vil koste? Budsjettet skrives i Numbers.

Når du er ferdig med denne dagen skal du levere en rapport. Denne rapporten skal inneholde:

  • Hele planen din (den du lager 18/4)
  • Regnskap (hvor mye penger brukte du faktisk på matlagingen + stemte dette overens med budsjettet) Både budsjett og regskap skrives i Numbers.
  • Familievurdering: Uttalelse fra familien om hvordan maten smakte (forrett, hovedrett og dessert)
  • Konklusjon om hvordan dagen har gått (passet tidspunktene til det du hadde satt opp i planen din?)

Hvordan du vil sette opp rapporten din er opp til deg, men husk god orden, bilder fra dagen din hjemme, bilder av maten osv….BRUK KREATIVITETEN DIN:)

Lykke til:)