Foreldremøte – referat

Informativt, inspirerende og oppklarende: Torsdag hadde rektor Trude et introduksjonsmøte for foresatte, der hun fortalte om skolens satsningsområder, muligheter og begrensninger. Flere eksterne aktører fikk i forlengelsen av dette lov til å presentere seg og sine tjenester. her kommer en liten oppsummering til dere som ble forhindret fra å komme.

Gode lærere og gode resultater

Trude startet møtet med å fortelle litt om skolen vår, lærere og satsningsområder. Skolens undervisningspersonell er håndplukket blant over 450 søkere, og vi kan dermed påberope oss å ha sikret skolen de aller beste pedagogene også dette skoleåret. Skolen har høy voksentetthet, små elevgrupper og stort fokus på godt læringsmiljø og at alle skal bli sett, ivaretatt på beste måte, og oppleve både sosial og faglig vekst. Våre målinger viser at dette er tilfelle. Våre elever går ut med gode karakterer, og eksamensresultatene viser med stor nøyaktighet at nivåene er riktige og sammenlignbare.

Pedagogikk og målsetninger

Skolen jobber med elevenes deltagelse og engasjement i egne læringsprosesser, og noen klasser har allerede elevstyrte utviklingssamtaler. I flere fag jobber skolen med noe vi kaller omvendt undervisning, der lærerne tilrettelegger forberedende, faglige læringsvideoer elevene ser hjemme, noe som resulterer i bedre tid til trening og oppgaveløsing i skoletimene. Skolen skal også nærme seg en mer prosjektbasert undervisningsform der elevene jobber mer selvstendig med tverrfaglige prosjekter med lærerne som støttende ressurspersoner. Forskning viser at denne formen for undervisning gir elevene bedre dybdelæring. Skolen jobber også mot mindre bruk av karakterer, ved hjelp av tett og konkret underveisvurdering. Klare tilbakemeldinger skal hjelpe eleven å forbedre arbeidet sitt, og elevens nivå på slutten av året er avgjørende for standpunktkarakterer. -Vi er i en overgangsfase og imens vi jobber med våre rutiner for vurdering og tilbakemelding vil dere derfor oppleve at eleven får prøver og karakterer i tradisjonell forstand, til vi er klare med fullgode rutiner å erstatte dem med, forsikrer Trude.

Skolen jobber også tett og systematisk med elevenes læringsmiljø, og følger tett opp for at alle skal ha det godt på skolen.

Miljø og omdømme

Skolen er også avhengig av at foresatte og miljøet rundt skolen fungerer. Det legges opp til samarbeid, fellesskap og aktiviteter i og utenom skolen. Foreldrenes Arbeids Utvalg (FAU) trenger nye, gode ambassadører, og ved å bli klassekontakt er man automatisk med i FAU-styret. Utover dette oppfordres alle til å ta sine to vakter i kiosken i året, og hjelpe til der det trengs gjennom årets arrangementer. Dette kommer alle tilgode – ikke minst elevene, som får overskuddet uavkortet øremerket turer og sosiale arrangementer. -Snakk pent om hverandre og ta eventuelle konflikter direkte med den det gjelder, oppfordrer Trude. Et inkluderende miljø er avgjørende for oss.

Mindre lekser

Den Norske Skolen, Malaga gir ikke lekser for leksenes skyld. Det betyr ikke at det blir leksefritt i år, men det blir betydelig mindre enn tidligere. Elevene vil fremdeles oppleve å måtte forberede seg, og øve hjemme hvis dette er nødvendig eller tilrådelig. Særlig blant de yngre med behov for lesetrening, innen språkfagene, samt omvendt undervisning via forberedelses-videoer i f.eks. matematikk. Som et ledd i dette vil ikke skolen tilby leksehjelp i år, men heller tilby “Lek og læring”, læringsfremmende aktiviteter og lek for de som ønsker dette. Tilbudet er gratis, men krever påmelding.

Utfordringer og samarbeidsområder

Skolen ønsker å være en mobilfri skole, men dette må forankres i hjemmene. Elever som ikke trenger mobil, oppfordres til å la den ligge hjemme eller i sekken. I timene og friminuttene ønsker skolen at telefonene skal avslått. Skolen vil ikke ha ansvar for mobiler, men kan låse dem inn i skap om det er et ønske. Trude oppfordrer klassene til å ta dette opp på foreldremøtene og komme frem til gode løsninger sammen.

Åpningstidene må overholdes, av sikkerhetsmessige årsaker, og om elevene ønsker fri utenom ferier, må det søkes om permisjon. Fravær er strengt fordi man i Spania har skoleplikt. Skolen følger et årshjul sammensatt av spanske og norske helligdager. Følg med på skolens kalender via hjemmesiden.

Alle oppfordres til slutt til å like og dele saker som blir lagt ut på skolens kanaler. Vi forteller omverdenen om oss selv via hjemmesiden, youtube, facebook, instagram, tvitter og linkedin, og trenger derfor skriftlige fototillatelser hvert år. Vi er en privatskole og avhengige av god omtale og entusiasme, like fullt som reklame. Vi nevner ingen ved navn til bildene, hvis ikke dette er avtalt, og verner om elevene våre. Det vi legger ut er vi stolte av.

Sport og fritidsaktiviteter

Skolen hjelper til med innmeldinger i det spanske kommunale idrettstilbudet.

Tirsdag 11. september og torsdag 13. september kl. 15:30 blir Linda Sakseide med dem som ønske hjelp med språk og innmelding.

Oppmøte kl. 15:30 utenfor skolen.

Ta med: barnet selv (for passbilde) Pass, eller NIE, kontanter (20-25€ pr. barn, eller 60-75€ pr. familie) spansk kontonummer, og adresse. For mer info se HER, eller ring Linda: 0034 655558743, eller e-post til: linda@dnsmalaga.com.

 

Eksterne aktører

Ayuntamiento Benalmádena

Kommunens representant for resistente utlendinger, Ana Scherman, ønsket alle velkommen Benalmádena og ønsket alle et godt år. Det finnes en egen facebookside for “Benalmádena Foreign Residents” og Ana forsikret om at hvis vi trengte hjelp fra dem var det bare å ta kontakt. Kommunen uttrykte glede over å ha skolen vår her, og ønsker et tett samarbeid.

 

Los Peques

Barnehagen, Los Peques ligger vegg i vegg med skolen, og har et tilbud om barnehage og førskole for barn fra 0,5-6 år. Les mer om tilbudet HER

 

Norsk Meglerkontor

Det norske eiendomsselskapet “Casa Consept” ved Pernille Sydness, redegjorde for forskjellene mellom norsk og spansk meglervirksomhet, og forsikret om assistanse hvis noen ønsker å kjøpe hus. Interesserte finner mer info HER

 

Legekontor

ClinicaNorMed, Beate Abraham-Nilsen tok turen for å fortelle om sin norske legepraksis. Beate er Øre- nese- halsspesialist, og privat, allmennpraktiserende lege. Med på teamet har hun også psykolog, kiropraktor og en spesialist på vaksiner. De tilbyr også norsk tannlege. Beate forsikret at det norske vaksinasjonsprogrammet inneholder alt man trenger her i Spania, utenom vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Det er lurt å ta denne vaksinen, rådet Beate. For mer info eller timebestilling se HER 

 

 

Sjømannskirken

Med Barne- og ungdomsklubber, spanskkvelder, familieveileder, barnekor, konfirmantundervisning og flere andre tilbud har sjømannskirken vært og er en viktig samarbeidspartner for skolen. Klubbene er på fredager, og da samles familiene på solkysten til taco og hygger seg sammen imens ungene leker, bader og har klubb. Ta med deg et magasin, som finnes i skolens kantine. Familieveiviseren besøker skolen med jevne mellomrom, og dette vil bli annonsert. Besøk kirkens nettside HER.

 

Yoga

Janiyoga er drevet av en mamma på skolen, og hun tilbyr yoga for alle nivåer, både for voksne og barn. Mer om tilbudet finner du HER

 

Trening

Det finnes også et treningssenter nede ved kysten i Benalmádena, Epic Gym, som er drevet av en pappa på skolen. Senteret ble åpnet i fjor og tilbyr veldig fine lokaler og et godt utvalg av treninger for både voksne og barn, samt barnepass. Kontakt senteret for mer info. Se også facebooksiden HER.

 

Advokat/Gestoriat

Norske Lill Lamenza Nielsen har bodd i Spania nesten hele sitt voksne liv, og driver et gestoriat som hjelper med kjøp og salg av eiendom, jus og spansk forvaltning. Trenger du advokathjelp, har kontoret tilknyttede advokater, og du kan få god hjelp på norsk i det spanske systemet. Du finner advokatkontoret/gestoriatet HER

 

Frisør

SK Hair Gallery Benalmadena Arroyo kom for å reklamere for sin praksis og sin ekspertise for “skandinavisk hår. Hvis dere ønsker kontakt med henne, må dere kontakte tidligere elev Cassandra W. Christensen: HER

 

Opplevelser

Aventura Málaga ved Trond Høiklev har vært entusiast for Costa del Sol og Andalucia en rekke år, og hjelper deg å finne alle områdets skjulte skatter og perler. Trond tilbyr transport, guiding og gruppereiser, men deler gjerne masse gratis tips om alt dere kan oppleve på egenhånd. Trond leverer et rikholdig opplevelses- og  friluftsforedrag på skolen i neste uke.. tidspunkt blir annonsert. Enn så lenge finner dere mer om Aventura Malaga HER.

 

Princess Alba foundation.

Driver praktisk dyrevern, basert på frivillig innsats. -Vi arbeider også politisk for påvirke myndighetene for å bedre dyrs rettigheter i Spania. Holder åpen gård. “Petting Zoo”, foteller Ann Ravn Jarlsdatter. Du finner mer info HER.

 

Fuengirola Chiropractic Clinic

Stein Andre Myklebust har startet og drevet klinikk på strandpromenaden i Fuengirola i 16 år. -Kiropraktikk er ikke kun for de med ryggsmerter. Mange rygg problemer kan gi utstrålingssmerter og andre symptomer, sier ernæringsfysiolog Cecilie Karlsen Myklebust, som også er tiknyttet klinikken. Hun skreddersyr kosthold for alt fra idrettsutővere til barnefamilier. Les mer om klinikken på facebook HER.

Norskeskolen