Argentinsk tema

Det ble en innholdsrik time for elevene på Ingvilds spanskgruppe på mandag. Som avslutning på prosjektet om Latin Amerika, som elevene har jobbet med over tre uker, inviterte spansklærer Ingvild Augestad Syversen en spennende gjest inn i det digitale klasserommet. Ingvild fant det naturlig å invitere vår nye musikklærer og miljøarbeider Gregorio, som har sine røtter fra Argentina. Selv om det er over 30 år siden Gregorio selv var i hjemlandet sitt, hadde han mye spennende å fortelle ungdomstrinnselevene.

Gregorio har masse å fortelle om Argentina, selv om han ikke har vært i landet på over 30 år.

-Elevene hadde forberedt seg og skrevet ned mange spørsmål om Argentina som de ville ha svar på, forteller Ingvild. En av elevene, Nathalie E. Evensen, hadde valgt å lage en presentasjon nettopp om Argentina, så for henne ble det ekstra kjekt å få vite enda mer om landet. Hun ble også pent nødt til å vise sin presentasjon om Argentina enda en gang, slik at Gregorio også fikk se den. 

Gregorio fortalte om alt fra “los gauchos til “las pampas” som er typiske vidstrakte sletter sør i Argentina. “Los gauchos” er en betegnelse ofte brukt for å beskrive beboere på de søramerikanske slettelandskapene som finnes i deler av Argentina. Gaucho tilsvarer det nordamerikanske “cowboy” og de er ofte omtalt som gjetere av kveg.

Landet har også en fantastisk natur å by på, deriblant isbreer, verdens mest vannrike foss, fjorder og spektakulære fjell. Elevene lurte også på hva landet er kjent for. Listen til Gregorio ble lang: Maradona, Messi, Agüero, Eva Duarte de Perón (Evita), Ernesto “Che” Guevara og pave Frans. 

I matveien er Argentina mest kjent for er sine kjøttretter, og landet regnes for å ha verdens beste oksekjøtt. Favorittretten til Gregorio er “asado” som betyr grill. Dette er også er Argentinas nasjonalrett. Når Argentinere griller kjøtt etter tradisjonelle manerer, trekkes hele dyret ut på et stativ som roterer over glødende kull. Lam, storfe og gris kan stekes på denne måten. 

Argentinske nasjonalretter er grillet kjøtt, men også empanadas (innbakt kjøtt) pølser og kryddersausen chimichurri. Til dessert er det typisk argentinsk å servere marengskake og Dulce de leche. Her i Arroyo de la Miel er det flere gode argentinske restauranter om noen vil prøve ut disse herlige matrettene.
Store, åpne griller med grilling av hele dyr er typisk argentinsk.

Les om oppgaven og prosjektbeskrivelsen her “Mi Viaje“, og se lærer Ingvilds video laget med sider fra elevpresentasjonene, her.