Besøk av spansk filmprodusent

Kan du litt om Spanias historie, vet du nok at diktatoren general Franco, gjennom den spanske borgerkrigen kuppet seg til makten på slutten av 1930 tallet. Dette med god hjelp av nazistene. Dette ble starten på et langt og grusomt kapittel i Spanias historie. Det du kanskje ikke vet, er at få dager før Málaga på brutalt vis ble erobret, var den norske fotojournalisten Gerda Grepp på jobbreise til byen for å innhente inntrykk og erfaringer for sin arbeidsgiver Arbeiderbladet i Oslo. Denne kvinnelige journalisten fikk tildelt en fremtredende rolle i en kortfilm som denne uken var nominert til Goya, en prestisjefylt kåring i den spanske filmbransjen.

Kortfilmen Paraíso en llamas, som inngår i kategorien "falsk dokumentar" ble vist for elevene i kultursalen. Gjennom en av hovedpersonene, Gerda Grepp får Málagas dramatiske krigshistorie en ny innfallsvinkel.

Filmprodusenten, Montse Ogalla, besøkte skolen vår i dag for å presentere filmen “Paraíso en llamas” for elevene våre.

Goya-utdelingen (Spansk Oscar) blir utdelt i Málaga, som er en viktig by i et viktig område for spansk filmproduksjon, forteller produsenten. I kategorien kortfilm/dokumentar var filmen hennes “Paraíso en llamas” nominert. Filmskaperen, som også jobber på en lokal prestisjetung filmskole her i Málaga forteller at hun valgte ut Gerda Grepp som en fremtredende karakter i filmen fordi hennes stemme, som norsk og kvinnelig krigsjournalist tilfører historien en ny innfallsvinkel. Gerda skildret Den spanske borgerkrigen, der Francos hær nedkjempet den demokratisk valgte republikken i årene i årene 1936 til 1939, for det norske Arbeiderbladet. Den spanske borgerkrigen trakk til seg journalister, men også fremmedkrigere og spioner, og dannet et miljø det var risikabelt å være en del av. Les Gerdas avisartikkel “I det dødsdømte Málaga“, her.

Produsenten Montse Ogalla jobber altså ved en skole for kinoprodusenter og lydteknikere, der flere av de medvirkende bak kortfilmen, er hennes kollegaer og elever. Hun kaller filmen “en falsk dokumentar” siden den i tillegg til historiske opptak også inneholder nyere opptak og nyskapt dramaturgi.

De fleste spørsmålene hun fikk av de norske elevene på skolen vår, var også av filmteknisk art, som hvor mye det koster å lage film, hvor lang tid det tar og hva slags utstyr man må ha.

Montse forklarte at man må filme mye i mange dager for å fange akkurat de klippene som man trenger i filmen. Selv om denne kortfilmen ikke varer lenger enn en snau halvtime, ble det åtte dager med opptak. I tillegg til planlegging, forarbeid og ikke minst etterarbeid, er det å lage film en tidkrevende prosess. All lyden, musikken og lydeffektene er lagt til i etterkant, som når en dør smeller eller lyden av et glass som treffer bordplaten, forteller Montse. På skolen hun arbeider, bruker de spesialutstyr for kinoproduksjon, altså film av meget høy kvalitet. – Man man kan lage film på lavt budsjett, også med en mobiltelefon, bekrefte Montse. Kortfilmen Paraiso en Llamas er laget utifra en liten del av en større historie – som en teaser for en større produksjon, som en del av arbeidet med å skaffe finansiering.

Opplegget med produsentbesøket er det vår entusiastiske lærer Trygve Fintland som arrangerte for ungdomstrinnselevene. Det ble et tverrfaglig prosjekt der elevene først leste avisartikkelen Gerda Grepp skrev til Arbeiderbladet (norsk) og fikk lære litt om den spanske borgerkrigen (samfunnsfag). Elevene så filmen på spansk med engelske undertekster, og overvar til slutt dette prodiusentbesøket med Montse, som i sin helhet foregikk på spansk, med spørsmål elevene selv hadde forberedt i spansktimen. Skal vi også legge til at elevene også fikk et innblikk i teknisk filmproduksjon? Vi takker for et veldig nyttig og hyggelig besøk.

Norskeskolen