Vi vil ta vare på planeten vår!

Det er 3. og 4. trinn som får grunnopplæring i spansk kildesortering denne formiddagen. Undervisningsmateriellet er laget av kommunen, og  utlendings- og integreringsansvarlig for Benalmádena Kommune, Adolfo Fernandez, er her sammen med en miljølærer, en politimann og et TV-team fra Fuengirola TV, Costa Del Sol.

Miljølæreren er raskt igang og kjører en undervisningsfilm. Når skal man bruke den gule containeren? Jo den skal man bruke til plastflasker, plastemballasje og plastposer. Aluminiumsfolie kan også kastes her.

Til høyre: Elevene synes det er stas med uniformene og deltar med stor entusiasme når kommunerepresentantene går igjennom undervisningsopplegget.

– Hvorfor har vi ikke panteautomater her? Spør en elev. – Hva skjer med flaskene når vi putter dem i den gule containeren? – De smelter vi om og lager nye flasker sier representanten,  som også kan fortelle at man lager mye annet også. Det er lærer Lise-Marí Johansen som stiller som tolk i dag, for undervisningen foregår på spansk.

Så lærer elevene om den blå containeren, som brukes til papir og kartong, og den grønne som man kan putte glassflasker og brusbokser i. Til og med parfymeflasker, faktisk. Etter en nøye gjennomgang blir det opptaksprøve for å bli miljøagent. Noen spørsmål skolle visstnok være vanskelige, men i dag har elevene gjort jobben sin godt. De svarer bare riktig.
Som premie får alle elevene hvert sitt miljøagent-sertifikat, som de skal skrive navnet sitt på. Nå gjenstår det bare å komme seg ut på oppdrag! Oppdraget er å fortelle alle venner og familie om hvordan man skal sortere søppelet og hva man kan gjøre for å ta vare på miljøet vårt.

Nå er vi blitt et medlemmer i Resirkuleringspatruljen, og vårt oppdrag er: Redusere søppelmengden og energiforbruket  i familien. Resirkulere alt som kan brukes til å lage noe nytt (gjennvinning) Og sortere søppelet riktig.

Hvordan sorterer men søppelet hjemme hos dere? Etter å ha spurt et par av ungene, kommer det frem at vi nok var flinkere til å sortere søppel da vi bodde i Norge. Det må vi gjøre noe med. Nå skal vi ta bedre vare på planeten vår!

TV-innslaget fra dette skolebesøket kan du se på TV Costa Del Sol, Fuengirola TV i kveld ca. kl. 21.30.

Tekst og bilder ved Nina Simarud

Norskeskolen