-Vi skriver egne leselekser!

Isac viser frem leseleksa si. Den har han laget selv.

Det er norsktime i førstetrinn. Kontaktlærer Margrethe Heyn har nettopp delt ut klassebilder som elevene skal se på når de lager seg en ny leselekse med “Jeg ser” setninger. Ved Den Norske Skolen, Malaga, er det helt vanlig at elevene lager egen leselekse.

marcus
Marcus lager leselekse. Og når han gjør det, går det unna!

– Jeg ser ALLE sammen, roper Marcus ivrig, og starter med skrivingen umiddelbart: – Jeg ser ALE, skriver han. – Jeg ser A L v I N. “Jeg ser Alvin”, repeterer iPaden bekreftende. Små fingre finner riktige bokstaver. Noen riktige og noen feil.

Margrethe ser over og bekrefter at alt ser riktig ut, og så får han printe det ut. Førstetrinn har brukt appen “Skoleskrift 2” siden oppstarten i høst.

– Med egne iPader og dette programmet har elevene laget sine egne leselekser i hele høst, forteller kontaktlærer Margrethe Heyn.

 

Victoria forteller

Kameraet treffer et åpent ansikt som lyser av fortellerlyst.

Hvordan lager du din egen leselekse da?

-Først så skal jeg skrive, sånn.. det jeg ser på bildet, og så skal jeg printe-ut den, forklarer hun. -Jeg skal ha mange smilefjes! Først så pleier jeg å skrive hele navnet mitt og det er Victoria.

Kan iPaden din si navnet ditt nå? Ja, hvis jeg skal sette punktum, så sier den navnet mitt. Og så pleier jeg å skrive “jeg ser”. Nå ser jeg, eh seeeer, Sanna og Marie, og så ser jeg Elias. Det er ikke så vanskelig, men noen ganger trenger jeg hjelp, sier hun, og spiller av navnet sitt en gang til. V-i-c-t-o-r-i-a.

Programmet har opplesningsfunksjon, slik at elevene kan høre om de skriver feil. Alle elevene har egne mini iPads, og i hjørnet av klasserommet står det en skriver. Skriveren tryller frem fine leselekser som elevene stolt kan si de har laget helt selv. Hjemme øver de på å lese uten lydfunksjon.

Til denne undervisningsmetoden skal skolen benytte iPad, og blandt annet appen «Skoleskrift» som hjelper elevene å lete etter de riktige lydene for så å sette sammen egne ord. Slik slipper elevene å vente halve undervisningsåret på «sin bokstav» og kan bruke sin egen referansebakgrunn for å lage setninger som gir mening og inspirerer til skrive- og leseutvikling. Med denne metodikken kan elevene skrive sine egne leselekser som handler om noe eleven bryr seg om. Ordbildet kan høres gang på gang, og bokstavrekken gir mening fordi eleven hører en betydning han kan relatere seg til. De kan begynne med navnet sitt, og så er de igang.

Forskning viser at ved å benytte denne formen for undervisning er det færre elever som «detter av lasset» tidlig i skoleløpet. Alle opplever mestring og føler seg gode.

Vil du vite mer om undervisningsmetoden “Skrive seg til lesing”, se også skolens tidligere nettsak om temaet HER.

Norskeskolen