Variert og sunt – en kantine å være stolt av!


-Det er grove rundstykker vi baker i dag, og disse er bakt med speltmel, sier Silja. Hver dag er det kjøperundstykker og knekkebrød tilgjengelig i kantinen, men damene har selv tatt initiativ til bakingen for å kunne tilby noe ekstra godt.

Varmretter – hver dag
Hver dag tilbys det en varmrett i kantinen. Nå i september følges en månedsmeny med varierte retter av forskjellige, sunne råvarer. -Vi følger spanske retningslinjer for et storkjøkken, sier Silja. -Vår meny oppfyller alle krav til variasjon og næringsinnhold ihht lunsjmåltidet, sier Silja og Dori og viser fram menyen. Jentene lager nye menyer hver måned, og forsøker å være kreative innenfor myndighetenes gitte rammer. Fra oktober vil det bli servert noen varme vegetarmåltider også, forteller Silja. Skolen tilbyr også et varmt halal-alternativ hver dag.

Til høyre: Skolen har ikke tillatelse av spanske myndigheter til å servere middag, slik kantinen er utrustet i dag. Maten som tilbys er et alternativ til matpakke, og er ikke ment å være erstatning for middag. Hvis man ønsker en sunn diett er det rikelig med salat, brød og pålegg.

Lærerne spiser sammen med elevene og oppfordrer til at de skal forsyne seg med litt grønnsaker eller salat, i tillegg til brødet og varmmaten. Som alle andre har elevene matfavoritter, og det finnes retter på menyen som ikke er fullt så populære hos noen, men det finnes flere alternativer også for de litt kresne.

– Fisk skal stå på menyen minst en gang hver 14. dag, og elevene spiser mest om vi lager grateng sier Silja, som også tilbyr stekt fisk og fiskesuppe av og til.

Mer populært er det med burgere, tacosuppe og pizza, men det kan de jo ikke få så ofte, men av og til på fredag er det noe ekstra godt, sier hun.

Dette står på menyen i september:

For kun 2 euro dagen tilbys elevene et varmt måltid hver dag. Mandager er det varierte pastaretter, pesto, carbonara, bolognes eller pasta med pølse. Tirsdager serveres kinainspirert risgryte, kylling i curry, risgryte med bacon, tomatsuppe eller blomkålsuppe. I tillegg til det norske, finnes tradisjonelle retter fra det spanske kjøkkenet, tilpasset norske ganer. Onsdager og torsdager serveres nemlig retter som «Albondigas» (Spanske kjøttboller), «Serranito» Skinke, svinefilet og stekt paprika, Cerdo con tomate (Tomatgryte med svinekjøtt) «Estofado» som er en fyldig grønnsaksgryte med kjøtt, og «Paella» som er spanias nasjonalrett med ris, sjømat eller kjøtt. Fredager kommer det en og annen « populærrett»


Elevene må smake på rettene, men om det ikke frister så veldig en dag kan de for eksempel ta seg en baguett med pålegg.

Hjemmebaksten må fordeles av de voksne, for den er så populær at magene ikke får plass til alt øynene vil ha. Det er lov å forsyne seg flere ganger.

Til høyre: Sebastian er glad i mais og strør rikelig på med det over pastaen sin.

Godt påleggsutvalg
I koldtdisken finnes det leverpostei, kokt skinke, spekeskinke kalkun eller kyllingpålegg, ost, og syltetøy. Av og til er det også egg og tunfisk. Salatbaren har varierte salater og tilbehør, gjerne hummus, guacomole, oster, oliven forskjellige påleggspølser og dressinger. Noe for enhver smak – hver eneste dag.

Etter fjerde time får elevene litt frukt eller en yoghurt. Dette er også inkludert i mattilbudet ved skolen vår.

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud

Norskeskolen