To stjerner og et ønske


Det er første gangen sjetteklassingene har skrevet fortelling, og mange har vist store talenter under prosessen. Oppgaven de fikk var å lage en fantasi-fortelling. I forkant lærte de om alt en god fortelling bør inneholde; gode beskrivelser, adjektiver, en god innledning, innhold med spenningstopper og avslutning. Resultatene ble gode og veldig varierte. Dramatiske og magiske, eventyraktige og noen litt skumlere historier ble skrevet, forteller klasselæreren.

Pernille leser historien sin for klassen, og får flotte tilbakemeldinger. -Veldig spennende, Pernille!

Vurdering
-De lagde først et utkast, forteller Vibeke. -Så gikk de sammen to og to, leste hverandres historier og ga hverandre tilbakemeldinger. For å få en fin balanse i tilbakemeldingene, og litt trening i å gi og få tilbakemeldinger, fikk de i oppgave å gi hverandre to stjerner (ros) og et ønske (forbedringsforslag). Det er viktig å lære om vurdering, både ved å vurdere seg selv og gi konstruktive tilbakemeldinger til andre, sier Vibeke, som også var med på å dele ut stjerner og ønsker før historiene kunne skrives ferdig. Et vurderingsskjema som var enkelt og hadde klare, oppnåelige mål var grunnlaget for de gode samtalene.

Elevene vurderer sitt eget og hverandres arbeid i sjettetrinn. Det  har Hiba allerede gjort. Nå gjenstår det bare litt finpussing sammen med lærer Vibeke, før det er hennes tur til å fremføre. 

Lærer mer
-Ved Den Norske Skolen, Malaga har vi fokus på å involvere elevene i vurderings-prosesser, sier rektor Bjarte Buen. Når elever involveres i vurderingsarbeidet, blir de mer klar over hva som skal læres og hvordan de lærer. Elevene skal selv finne tegn på at de har oppfylt kriteriene og om de har gjort det som skal til for å nå målet. -Forskning viser at elevene lærer mer hvis de blir trent opp til å vurdere sitt eget arbeid, forteller Bjarte.

Trailer
I forlengelsen av prosjektet, imens elevene skrev seg ferdig, fikk de lage hver sin trailer i iMovie om fortellingen sin. iMovie er en iPad app som man enkelt kan lage spennende filmsnutter og trailere i. iMovie er populært og enkel å bruke, og det er lett å få et fengende resultat. Ved kun å velge en mal, legge inn noen setninger, bilder og musikk, ble det spennende «teasere» som bygget opp stemningen før elevene selv leste sine historier høyt og med innlevelse.

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud