Sjokoladeprosjektet

Sjokoladeprosjektet er et pilotprosjekt for tverrfaglig arbeid og læring på den Norske Skolen, Malaga. Den nye læreplanen, Fagfornyelsen, legger opp til at elevene skal se en større sammenheng mellom ulike fag, bli bedre på å finne løsninger selv og jobbe mot kompetansemålene gjennom tverrfaglig arbeid. -Verden er jo ikke delt opp i fag!

Elevene jobbet med å designe sine egne drivhus egnet for kakaoplanter, og arkitekt Rune Tobiassen var med for å gi dem tips og råd, og fortelle om fagfeltet sitt.

Den Norske Skolen, Malaga har satt igang dette arbeidet nå for å ruste lærerne til endringsprosessen alle norske skoler skal inn i når Fagfornyelsen trer i kraft i 2020. Gjennom dette første, store prosjektet skal elevene, men også lærerne, lære hvordan man må tenke nytt rundt undervisning og skolehverdag for å imøtekomme morgendagens skole. Det er åttendetrinnselevene som får gleden av sjokoladeprosjektet i år, men andre tverrfaglige læringsopplegg vil også bli utprøvd i flere klasser.

Dybdelæring

“Dybdelæring handler om elevenes gradvise utvikling av forståelse av begreper, metoder og sammenhenger innenfor et fagområde. Det handler også om å forstå temaer og problemstillinger som går på tvers av kunnskapsområder. Dybdelæring innebærer at elevene bruker sine evner til å analysere, løse problemer og reflektere over egen læring til å konstruere en varig forståelse. Å lære noe grundig og med god forståelse forutsetter aktiv deltagelse i egne læringsprosesser, bruk av læringsstrategier og evne til å vurdere egen mestring og fremgang” sitat: Sten Ludvigsen, via Aftenposten.

Forankret i læringsmålene

Læringsmålene for trinnet er de viktigste komponentene når prosjektgruppa tilføyer oppgaver i prosjektet, som har en tidsramme inneværende skoleår. Alle aktiviteter som innbefattes inneholder reelle læringsmål fra et eller flere fag. Eksempelvis jobber man med grafiske og arkitektoniske aspekter, logoutforming, emballasjedesign og tegning av drivhus i Kunst og Håndverkstimene i år, og de lærer om kakaoplantene i naturfag, koding, programmering og 3D-design i mattetimene.

-Drivhuset skal programmeres med automatisk vanning, luftfuktighetskontroll og temperaturkontroll med “Micro:bit” for å skape et kunstig tropisk klima, forteller pilotprosjektleder Kim F. Slaatsveen. -Kakaobønner krever andre forhold enn vi har her i Spania. Hele fjorten av trettiseks kompetansemål i naturfag for åttendetrinn dekkes via prosjektet, forteller han. 

Prosjektet er en kreativ prosess, og drøftes ukentlig blant de involverte lærerne, slik at kompetansemål kan tilføyes fortløpende, og prosessene kvalitetssikres. I prosjektgruppa sitter kontaktlærer Marie Cygnel Sennerby, faglærerne Karethe Eide og Vibeke Kåbuland, og assisterende rektor Hilde Rasmussen.

Arkitektbesøk

For å gjøre undervisningen ekstra reell og spennende, drar prosjektgruppa inn eksterne personer og ekspertiser utenfra. Arkitekt Rune Tobiassen var på besøk denne uka for å fortelle om hva man må tenke på som arkitekt når man planlegger et bygg. Rune arbeider som arkitekt i Norge og Spania, og bringer dermed virkelighetens realiteter inn i klasserommet.

Arkitekten viste forskjellige hus han har planlagt og en litt annerledes linjal som han bruker for å forminske design på papir.

Først får elevene en innføring i hva arkitektyrket dreier seg om, og Rune forteller at det er stor forskjell på å planlegge hus her i Spania mot i Norge på grunn av klimaet. -Været, lyset og plassen er viktige utgangspunkt og deretter må man kunne vare kreativ i formgiving, forteller Rune. Han tegner mye selv men bruker også “Sketchup” til å skape hus. Etter høstferien skal elevene jobbe med og teste ut og gjøre drivhustegningene ferdig med 3D design og programmet “Fusion 360”. -Neste ekspertise som gjester prosjektgruppa, har programmering som jobb, røper Kim.

Undervisningen blir morsommere når elevene ser sammenhengene og tar aktivt del i læringsprosessene.
Noen tegninger er håndtegnet, men elevene skal også benytte 3D-design i mattetimene for å få drivhusene ferdigtegnet for bygging.
Perspektiv og form, kreativitet og funksjon.

Prosjektet skal leve videre gjennom flere år, og kanskje om noen år har skolen egen kakaoproduksjon i drivhuset bak skolen? – Vi begynner smått og forsker på planter og plantestell, sier Kim. -Jeg er helt sikker på at elevene som jobber med dette prosjektet kommer til å oppsøke eller kontakte oss etter endt skolegang og spørre om hvordan det går med plantene. I år skal vi lage sjokoladen av økologisk dyrkede kakaobønner importert via anerkjente leverandører. Vi skal teste ulike varianter i ukene som kommer, og vi skal vi besøke sjokoladefrabrikken i Mijas, avslutter den engasjerte prosjektlederen.

Egen Blogg

Vil du følge med på prosjektet? Elevene er i gang med å starte en egen blogg, der de gjennom språkfagene skal lage tekster og loggføre arbeidet sitt. Link kommer på skolens hjemmeside så snart bloggen er ferdig designet.

Kilder:

Dybdelæring: https://www.aftenposten.no/

Fagfornyelsen: Udir

Engasjement og arbeidsglede. Elever tilegner seg varig kunnskap når de jobber med et prosjekt.
Norskeskolen