Pepperkakebaking på Finca Bolstad


Silja Bolstad åpner ikke bare hjemmet for elevene, hun er også med på bakingen. Her hjeper hun 3. trinn med å løsne kakene fra duken og sette dem på stekeplatene.

-Finca Bolstad er et så fantastisk sted å være med barneskoleklassene, sier teamleder og klasselærer for 3. trinn, Beate Heggenes. -Det er en stor gårdsplass og masse å finne på, alt i et trygt og inngjæret område, utfyller hun. Denne gangen var klassen hennes invitert til pepperkakeverksted. Solen skinte vennlig i en temperatur lik en god norsk sommer, og elevene koste seg rundt utebordet under sitrontrærne.


6. trinn koser seg med appelsiner og hjemmebakst på “Finca Bolstad”

6. trinns kontaktlærer, Vigdis Modal, er også overveldet og mektig imponert over både familiens gjestfrihet og over hvor vakkert dette stedet er. – De har en appelsinhage med 60 trær, forteller hun. Fra nå og ut mars er det appelsinsesong på gården. Nå først er mandarinene modne. Ungene fikk også hoppe på trampolinen, og til lunsj vanket det hjembakte horn med ost, forteller hun entusiastisk.

På Finca Bolstad er det lov å klatre i trærne og utfolde seg både i bevegelse og volum. Det er ingen som må kjefte eller begrense leken, for alt er så trygt, privat og oversiktlig, sier Beate. Her henger to av elevene i et sitrontre.

I tillegg til appelsinene, finnes det flere andre fruktsorter på gården, som driver økologisk. til sammen er det 150 frukttrær med 20 forskjellige sorter, det er vinranker, pecannøttrær og et kjempeutvalg av grønnsaker.

Familien har to griser. Her lokker Sindre, en av husets sønner,  med litt delikat grisemat.


Her er et brett med nybakte pepperkakerver. Hver dag i advent skal elevene i 6. trinn få en pepperkake gjennom klassens kalender-nedtelling.

Vi retter en stor takk til familien Bolstad for gjestfriheten, og to nydelige dager i adventssolen!

Bilder ved Vigdis Modal og Beate Heggenes
Tekst ved Nina C Kaasin Simarud